LINKNAVN LINKNAVN LINKNAVN LINKNAVN LINKNAVN LINKNAVN

Då ei fjør vart om til ti fordomsfulle høns, også kjent som den gongen eg vart kvalm av Facebook

Eg seier som mi kjære mormor pleier å seie: Du kjære all verden!
Du kjære all verden så mykje rart og ikkje minst skremmande eg har lese i dag.

Alt på grunn av denne saka: 

Her er altså saka, kort fortalt: Nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann vart bedt av NRK-leiinga om å slutte å bruke kors-smykke på tv, fordi NRK hadde fått inn klager frå sjåarar.
Antakelegvis fordi sjåarane meinte at korset ikkje passa inn hos ein nyhetsoppleser som er pålagt av NRK å ikkje gå med smykker o.l. som ikkje er religiøst eller politisk nøytrale.
Om det er litt voldsomt at sjåarar reagerer på bruk av eit 1,4 cm langt gullkors på tv er jo ein diskusjon i seg sjølv, mange meiner at ein bør tåle såpass. Eg er i grunnen einig. Men eg meiner også at dersom ein skal tåle å sjå f.eks korsbruk på tv, så bør ein også tåle andre religiøse symbol. Og der er folk flest tydelegvis veldig einige i at det bør me i alle fall ikkje tåle. "Det skulle jo tatt seg ut dersom ein nyhetsoppleser gjekk med hijab!!!!!" Men NRK er ein kanal eigd av staten, og då må den enten forhalde seg nøytral, eller inkludere alle. Det er i alle fall mi meining.

Så, allereie der oppstår det jo ein heilt annan diskusjon, som er såpass kompleks, at eg ikkje skal ta den her og no.

Fordi! Det eg skulle fram til er nemleg at denne saka er eit godt eksempel på fjøra som vart til fem høns. 
Ikkje minst er det eit godt eksempel på kor ille det kan gå når veldig mange sinte folk får eit felles mål å angripe for å verne om noko.
Saken handlar jo om at sjåarar har ringt inn å klaga på dette korset. Kven disse sjåarane er, og kva religion dei tilhøyrer er det vel kanskje berre NRK-leiinga som veit. Det har i alle fall ikkje bekrefta nokon stad kva etnistitet eller religion dei har.

Men vent litt, det virker som folk flest veit veldig godt kven dei som klaga er.  

Desse kommentarane er henta frå facebooksida "Ja til å bære korset når og hvor jeg vil" som passerte 70 000 likes på litt over eit døgn.

Eg gjentek: det har ikkje stått nokon plass at dei som ringte inn klagene ikkje er etnisk norske, eller at dei er, som det ofte blir referert til, muslimske.
Men desse "argumenta" går igjen og igjen på denne sida. Som forresten er ei fin side dersom ein vil sjå god, gamaldags framandfrykt i fri utfoldelse.

I tillegg til innlegg av denne typen gjekk det mykje i at det fekk vere nok med desse ekstreme haldningane til muslimar. Veit ikkje kven som er dei ekstreme her, eg.

Eg veit faktisk ikkje heilt kvar eg skal gjere av meg. Eg blir litt kvalm. Desse kommentarane er plukka ut frå hundrevis av liknande kommentarar. Dei som prøver å antyde at diskusjonen er heilt på ville vegar er i mindretal.

Tenk at det finns så mange nordmenn i 2013 som går rundt og er så sinte, redde, mistenksame og ukritiske til å sjekke fakta. Så ille er det, at ein diskusjon som handlar om at ein einaste  nyhetsopplesar vart bedt av NRK om å ikkje gå med kors på tv, vart  omgjort  til å handla om at PÅ GRUNN AV MUSLIMAR SKAL NORSKE FOLK BLI NEKTA Å GÅ MED KORS!!!!

Tenk at korset blir brukt som eit slags symbol på å vere norsk i denne samanhengen. Ein er ikkje meir eller mindre norsk alt etter kva for ein religion ein vel å ha eller ikkje ha.

Det er så sjukt trist og provoserande. Ikkje minst er det utruleg urettferdig ovenfor alle dei som faktisk berre vil gå med kors fordi dei er kristne eller synes det er eit fint symbol, å gjere om debatten til handle om framandfrykt og fordommar.

---

Hjelpe meg, det vart langt og rotete dette her. 
Hovudpoenga mine er i alle fall:

1. Det er ingen som veit kva for ein etnistitet, religion eller livssyn dei som klaga har. Det finns derfor ikkje noko grunnlag for å henge ut enkelte grupper.
2. Det er ingen som skal nekte ALLE å gå med kors på privaten. Det er her snakk om ein nyhetsopplesar. Som har valgt å jobbe i ein statleg eigd kanal og dermed visste om at kanalen er religionsnøytral utad.
3. Det har så langt ikkje vore noko oppslag i media eller noko innlegg frå nokon "utlendingar" som har blitt fornærma pga flagget og/eller riksvåpenet, men dette biletet har likevel blitt delt hyppig på Facebook. Eg berre nevner det.
4. Norge er ikkje i fare. Eller, det einaste me står i fare for er å faktisk bli eit land fylt av framandfrykt og fordommar.

Og sist, men ikkje minst, det eg har tenkt veldig mykje på i kveld:
Kva er eigentleg mest respektlaust mot kristendommen?
Er det å
a) Ringe inn ei klage fordi ein ikkje vil at nyhetsopplesarane i NRK skal bære kors? 
eller
b) Bruke korset, eit kristent symbol, som noko å gøyme seg bak for å starte ein debatt som er usakleg, til tider hatefull, og som ikkje er basert på faktiske bevis for å fremme sine eigne påstandar om at enkelte menneske som kjem til Norge berre er ute etter å undertrykke "oss andre" og ikkje klarar å respektere folk rundt seg?

Før sinte kommentarar begynner å tikke inn vil eg berre understreke to ting:

Eg respekterer alle religioner og livssyn, og at folk trur på forskjellige ting. Eg har stor respekt for kristne verdiar og kristne symbol. Eg brukar gjerne smykker som f.eks kors sjølv, men ikkje slik som nokon har oppfordra til på Facebook, for å aksjonere mot at folk har andre meiningar enn meg. Eg bruker det fordi det er eit symbol på ein religion som for meg har gode verdiar om å ta vare på menneske rundt seg, og fordi eg har fått smykkene frå folk som eg er glad i.

Derfor forstår eg også at folk reagerer på at NRK er så strenge, det gjer eg verkeleg. Men igjen, dei er ein kanal eigd av staten Norge, og såvidt eg har skjønt, må NRK difor enten ha ein heilt religionsnøytral profil, eller inkludere alle religionane i Norge like mykje.

 

Heilt, heilt til slutt vil eg gjerne dele eit godt sitat av Bjørn Eidsvåg, som mange hadde hatt godt av å lese i dag.
"Religion skal bygge folk og skjerpe vår humanitet, gjøre oss mer empatiske og gjøre livet vakkert rundt oss. Gjør det ikke det, så er det ikke verdt noen ting." 200 kommentarer

Bettina

06.11.2013 kl.03:49

Endelig! Jeg har tenkt akkurat det samme så lenge nå, og det skremmer meg at så mange virker enige med "fremmedfrykterne". Jeg vet ikke om du har sett på nettavisen, vg,no eller andre nettaviser som bruker facebook som kommentarfelt, men jeg får frysninger av at de mest delte og likte kommentarene som regel er slike som du har screenshotet.

Ellers må jeg bare nevne at du skriver sinnsykt bra. Jeg har lest noen innlegg av deg nå, og alt er virkelig godt skrevet, med ting satt helt på spissen og litt iblandet humor! Jeg ser også at det går liiitt lang tid mellom hver gang du skriver (noe vi har til felles, hehe) men jeg kommer til å følge med fremover! Du gjør virkelig det riktige ved å bli journalist.

Borghild

06.11.2013 kl.07:51

Bettina: Takk for hyggelig kommentar! :)

Kommentarfeltene er liksom ei eiga verd, virkar det som, der det ikkje er naudsynt med verken fakta eller logikk.. Blir så trist kvar gong eg les sånne ting, for ein føler jo liksom at det er folk flest som meiner så ekstreme ting!

Åse K.

06.11.2013 kl.08:27

Takk for din gjenopprettelse av fornuften. Veldig godt skrevet.

Frøydis

06.11.2013 kl.09:20

Amen til dette, Borghild! Vi har det jaggu godt i dette landet når vi klarer å lage så stor ståhei om et lite smykke med kors...

Berit

06.11.2013 kl.10:14

Godt skrevet, og jeg er helt enig. Personlig har jeg en mistanke om at "disse" som har ringt inn og klaget er humanetikere. Dessverre er det noen av dem som ikke kan ha møter i flerbrukshus som også er kapell eller bedehus og derfor har kors på veggen, eller har kaffekopper med kors på. Det er synd med fanatikere, uansett hvor de kommer fra.

Katrine

06.11.2013 kl.12:35

takk... Det er en galskap der ute som jeg kjenner jeg blir mer og mer kvalm av selv.

Martin

06.11.2013 kl.12:43

Ha ha ha, la oss snakke om det viktige her, som er at "formoder" brukes helt feil i det bildet der oppe. Det betyr å anta noe. "Doktor Livingstone, formoder jeg?" Herlig med folk som kritiserer andre for manglende patriotisme og ikke kan norsk skikkelig.

C.

06.11.2013 kl.12:48

Ein annan kvalm ting er at mange av desse som no på død og liv skal byrja å bere kross gjer det i protest. Som ein person sjølv sa "eg er ikkje kristen, men eg skal bruke krosset mitt av di eg er norsk". Dét er kvalmt og ikkje minst hyklersk. Kvifor i all verda skal du bruke eit religiøst symbol når du ikkje trur på den religionen? Når resten av innlegget ditt bér preg av alt anna enn eit kristent livssyn.

Det er minst like støtande.

Kathrine Aune

06.11.2013 kl.13:11

Fantastisk! Jeg er så enig med deg! Veldig bra skrevet om et tema som blir viktigere og viktigere her til lands. Altså - ikke kors-eller-ikke-kors-debatten, men nettopp dette med fremmedfrykten og svartmalingen og hetsingen som rettes mot andre kulturer, uten nødvendigvis noe grunnlag for det! Og hvordan saker fullstendig blir tatt ut av kontekst, kun for å finne noe man kan skylde "våre nye landsmenn" for. Jeg mister virkelig troen på mennesket når jeg leser slike kommentarer, som nettopp du skriver om. Og dette vitner om langt "farligere" symptomer enn å bli bedt om ikke å bruke religiøse symboler på tv.

Ja igjen - bra skrevet om et tema som er bra å skrive om! Og utrolig deilig å se at det er mange som står på denne siden av saken også.

Kikki

06.11.2013 kl.13:18

Amen og ball, Borghild! Takk for at du skrev det jeg tenker, men ikke har klart å formulere enda.

Sjokoladeheksa

06.11.2013 kl.13:54

Flott skrevet. Jeg blir helt kvalm av hele debatten!

Nysgjerrig

06.11.2013 kl.14:09

Jeg bare lurer: hvis nordmenn er kristne(noe flertallet strengt tatt ikke kan kalle seg) hva er da ateister? I denne debatten snakkes det jo så mye om bruk av kors og at i Norge er vi kristne, osv, men VELDIG mange i Norge er ateister. Er ikke de like mye nordmenn? Eller er de egentlig kristne når det kan brukes mot andre, men ateister i dagliglivet sånn at de kan leve på et "ukristelig vis"?

einaravh

06.11.2013 kl.14:16

Veldig Bra skreve. Slike sakjer viser heilt klart at mange nordmenn er kjemperedde alt som er framand. Eg skal sjå at kirka er full neste søndag, nei vent no litt - der er det jo dei kristne som er. Det er så lett å vere krampenasjonalistisk på fb. Eg hugsar godt debatten om hijab hjå politiet, det var nett det same då.

Ja til nisselue, nei til pizzastaten og et meir smalahovud!

Stian

06.11.2013 kl.14:20

Hei, jeg har et spørsmål. Hvorfor skriver du om deg selv: "Likar actionfilmar og kokostwist" ?

Det er da dette med kokostwist jeg lurer på. Er dette et forsøk på å virke søt, uskyldig, naiv, spesiell eller original? En måte å skille deg litt ut fra massen på liksom?

Dette er ikke ment som hets på noen måte, men jeg er helt ærlig nysgjerrig. Jeg har sett så utrolig mange tilfeller av akkurat samme retorikk tidligere hos lignende bloggere. Her nevner de ofte vanlige interesser (les: actionfilmer), og en liten mer sær ting som jeg tror skal ha som hensikt å skape identitet og egenhet. Om dette er tilfelle er det jo et paradoks. I søken på originalitet blir du helt lik alle andre. Det er jo selvfølgelig ikke noe galt i å være som alle andre, de fleste av oss er jo akkurat det, men i streben etter det motsatte vil jeg anbefale å finne et annet virkemiddel.

Har jeg rett når jeg sier at du er noe inspirert av filmen "Den fabelaktige Amélie fra Montmartre". For meg virker det som veldig mange bloggere som deg har et ønske om å fremstå litt som Amélie. Smart, men samtidig søt og naiv på en måte.

Setter stor pris på svar, og igjen så vil jeg påpeke at jeg ikke har som hensikt å gjøre narr av deg eller fornærme deg på noen måte.

Borghild

06.11.2013 kl.15:35

Åse K.: Store ord, men tusen takk!

Frøydis: Det er veldig sant, me slit litt med å sjå lenger enn vår eigen nasetipp.

Berit: Takk for det! Om det er fantikarar eller ikkje som står aner eg ikkje, men det uansett ikkje naudsynt at debatten som kjem blir fanatisk.

Martin: Hahaha det er så sant!

C.: Heilt einig med deg! Mange som verkeleg har misforstått enormt.

Kathrine Aune: Tusen takk! Godt å sjå det er fleire som blir sjokkert over at folk heldt på sånn.

Nysgjerrig: Det er eit veldig godt spørsmål. Utifrå mange argument i denne debatten virker det som om folk flest trur at ein automatisk ikkje er norsk dersom ein ikkje er kristen, noko som i mine (og maaaange andre sine) auge er riv, ruskande gale. Her i landet har me religionsfridom, og alle nordmenn har rett til å utøva sin eigen religion. Kva det vil seie å vere norsk er jo ein debatt som fort blir veldig subjektivt tolka, men eg meiner at det i alle fall ikkje er religion som definerer det.

Stian: Skulle ynskje du hadde lagt igjen ei e-postadresse, så kunne eg ha svart deg via mail, for dette blir jo ikkje så veldig relevant med tanke på blogginnlegget. Men, ok.

Først og fremst: veldig artig observasjon! Det er veldig mange liknande profiltekstar rundt omkring på sosiale media, og det er jo ganske fascinerande. Eg personleg er ikkje inspirert av filmen Amelie, og ønsker heller ikkje å framstå som naiv (det hadde vore ganske dumt som journalistspire og sammfunnsengasjert) eller søt (synes kanskje ikkje det er eigenskap som er så viktig at ein bør anstrenge seg for å bli oppfatta som det. Betre å .f.eks vere snill, smart eller morosam)

Grunnen til at eg la til "actionfilmar og kokostwist" er eigentleg mest for å "mjuke" opp profilteksten litt, fordi det hadde sett litt strengt ut å berre skrive "utdannar meg til journalist og er femnist." Derfor la eg til actionfilmar (som eg elskar) og kokostwist (som eg også elskar) for å få meg sjølv til å virke, tja, meir avslappa kanskje? Det er ikkje eit forsøk på å vere original eller skape identitet heller - ein filmsjanger og ein sjokoladetype er ikkje sååå viktig for meg at eg lar det definere identiteten min :-) Og originalt er eg fullt klar over at det ikkje er. Håpar du syns svaret godt nok!

Ellers, tusen takk for at de kommenterer og for at de bidrar i debatten. Det er supre! <3

Martin

06.11.2013 kl.16:08

Takk! Har vært så oppgitt de siste dagene at jeg nesten lagde en blogg selv, for å få ut frustrasjonen over alle de usaklige innleggene som har vært i denne debatten. Har sett flere av disse "plakatene" på facebook, som mer enn indikerer at den som har laget den er mindre begavet eller i det minste ikke innser hvor selvmotsigende "budskapet" deres er:

Den du har lagt ut over her er så dum at jeg får vondt. Foruten bruken av formoder istedenfor anmoder, så slår han jo ihjel argumentasjonen sin ved å speilvende det ene riksvåpenet (snakk om "respekt"...).

På en annen plakat stod det "Proud to be a Norwegian". (...men altså ikke stoltere enn at vedkommende skriver på engelsk...).

Når man ser all den hetsen enkelte utsettes for bare ved å påpeke disse selvmotsigelsene, så er det ikke rart at de fornuftige stemmene for en stor del uteblir fra debatten.

Ståle

06.11.2013 kl.18:18

Tusen takk!

Jeg har aldri vært så flau over å være "etnisk norsk" som nå om dagene.. jeg har sett meg nødt til å fjerne godt over 20 stk fra vennelista mi på facebook fra nyhetsfeeden rett og slett fordi jeg tror det ville gått utover vennskapet vårt å se særlig mere av det rasistiske fremmedhatet de spyr ut uten å være kildekritiske i det hele tatt..

Eira

06.11.2013 kl.18:29

Det som er et tankekors (ugh :P ) oppi dette, er at det er humanetikerne som krever korsene fjernet overalt.... ikke muslimer og innvandrere.. Folk går av hengslene ja, men det gjør jammen meg HEF og ...! :(

Borghild

06.11.2013 kl.18:36

Eira: Godt poeng! Folk har heilt gløymt at det finns fleire sider av ein sak, virker det som.

Ståle: Takk sjølv! Og kjenner meg igjen! Fekk sjokk over kva enkelte "venner" på FB fekk seg sjølv til å skrive.

Astrid

06.11.2013 kl.19:10

Håper du finner deg jobb i NRK når du er klar. Jeg kjenner intuitivt at jeg vil gjerne høre mer fra deg.

Borghild

06.11.2013 kl.19:14

Astrid: Å herlighet, tusen tusen takk! No vart eg skikkelig glad :-D

Njård

06.11.2013 kl.19:21

Å så politisk korrekt da...

Det er du som har et problem dersom du virkelig mener at et lite korssmykke skal være et problem.

Man må anstrenge seg for i det hele tatt å se det.

Å sammenligne det med "å gå med hijab" er bare toskete.Den ene syntes nesten ikke, den andre syntes på 100 meters avstand.

Om en muslinsk nyhetsoppleser ønsket å gå med et islamsk smykke i samme str, hadde det ikke brydd meg heller.

Hva er vitsen med å bråke om dette?Er ikke Norge et fritt land?

Borghild

06.11.2013 kl.19:33

Njård: Dersom du faktisk hadde lese skikkeleg gjennom innlegget mitt hadde du sett at eg slett ikkje meiner det er noko problem å gå med ei lite kors-smykke, faktisk syns eg personleg det er i overkant strengt å klage på eit smykke på 1,4 cm. Men alle har rett til si eiga meining. Problemet mitt er den ufine debattstilen som har vært følgende av det vesle smykket.
Kanskje du meiner det er toskete å sammenlikne det med hijab, men personleg har eg ikkje noko i mot hijab (no er det riktignok litt ueinigheit om hijab er eit religiøst eller kulturelt hovudplagg, men det blir i alle fall knytta opp mot islam) og det hadde ikkje gjort meg noko å sjå ein nyhetsoppleser med hverken hijab eller kors-smykke, dersom NRK endra reglane sine. Sjølv om eg forstår at folk kan ha vanskeleg for å samanlikne det, tatt i betraktning at det eine er meir synleg enn det andre.
Når det er sagt meiner eg også at det er greit slik NRK opererer i dag med å ha ein nøytral profil utad, fordi det gjer at kanalen ikkje har religiøst fokus på den eine eller den andre måten og sidan religion er noko som er såpass personleg og veldig sårt for mange så trur eg dette er den beste måten å unngå unødvendig konfliktar på. (I alle fall fungerte det fint for å unngå konflikter heilt til for nokre dagar sidan.)

Rolf

06.11.2013 kl.20:14

Hei!

Jeg avskyr rosa bloggere, derfor bra og se noen skrive om dagsaktuelle tema. Min mening er at rosabloggere er med på å ødelegge bevisstheten til folket. Skriver stort sett om meningsløse ting og tang.

Når det skjer en hendelse som i Årdal blusser det opp hat overalt. Husk hva som ble skrevet rundtomkring de første timene etter 22. juli. Før man visste hvem og bakrunnen.

Dette har jo ingenting med religion og gjøre. Er det noen som vet om vedkommede er kristen eller muslim? Jeg tror det som har skjedd er et resultat av en "fucked up" verden.

Kanskje vedkommede har vært barnesoldat, sett foreldrene, søsken og venner slaktet ned uten å forstå hvorfor. At det går "tikkende bomber" rundt i samfunnet er et resultat av en utrolig urettferdig verden. En av akkilis hælene til globaliseringen. Vi i Norge kan ikke forestille oss noe som helst. Vi lever våre beskyttede enkle liv i våre hus og leiligheter fulle av "luksus".

Hva kan vi gjøre? Lite... , men som ett minimum kan vi starte med å hjelpe de som desperat kommer til oss. Akseptere at vi bør dele på godene, sannsynligheten for at akkurat vi ble født i Norge er vanvittig liten. Jeg skammer meg over å være Norsk i disse dager.

De som kaller seg patrioter; 7 milliarder på jorden; 5 millioner i Norge. start med det regnestykket. Du er født i himmelen på jord. Sett pris på det og gjør en god gjerning, om ikke annet: slutt å spre hat og bullshit.

At en som dreper 3 uskyldige på en buss er hverken forstålig eller akseptabelt, slikt må forebygges og forhindres. Sitat Kåre Willoch ifm USAs krig mot terror: "Vi er nødt til å se på årsaken til terrorisme". Det tror jeg gjelder i slike tilfeller og. Dette går helt til toppen FN, NATO og verdenssamfunnet. Vi kan ikke fortsette å "drite" i folkemord og sult i den 3. verden.

Så retter jeg en "takk" til de "gode" kristene empiriske kolonimaktene med England og Frankrike i spissen. Takk for at dere startet ødeleggelsen av Afrika. Den vestlige verden burdte kanskje rydde opp etter seg, hvis det overhode er mulig.

Når det gjelder korset til Siv Kristin Sællmann. "Vi skal være mot andre som vi vil andre skal være mot oss". Hvis hun ønsker å gå med kors må hun få lov. Akkurat som ateister må få lov å være ateister, muslimer være muslimer og jøder jøder.

Hvis NRK har regler som sier annet, så er jo det greit.

Liselotte

06.11.2013 kl.20:22

Takk for fint og viktig innlegg! Faktisk kan de som har klaget like gjerne være norske kristne. Jeg er kristen og har et kors som betyr noe for meg - men det kunne ikke falle meg inn å bruke symboler for mitt religiøse eller politiske ståsted i jobbsammenheng, akkurat som vi også skiller på klesplagg vi bruker på jobb og privat. På jobb er vi arbeidsgivers representant. Det er vi mange som mener. Vi er også mange etnisk norske kristne som (nettopp av den grunn) setter religionsfrihet høyt, og mener at på enkelte arenaer i samfunnet vårt skal alle kunne møtes på nøytral grunn - og skole og NRK er blant dem. De fleste journalister jeg kjenner setter mye inn på å framstå som nøytrale og uavhengige representanter for den tredje statsmakt. Slik sett er det rart at andre i yrket synes dette arbeidsreglementet er en "nyhetssak".

Stine Lill Blindheim

06.11.2013 kl.20:27

Deilig å høre fornuftens stemme midt oppi all galskapen. Selv blir jeg noen ganger så frustrert og skremt når slike debatter oppstår, at jeg syns det tar for mye energi å skulle ta til motmæle selv. Godt noen gjør det, slik at jeg i det minste kan henge meg på og være enig. ;) Stå på!

Monica

06.11.2013 kl.20:49

Det var nesten som å lese tankene mine på trykk :)

Tusen takk :)

06.11.2013 kl.21:09

Tusen takk for gode ord!!

Ingrid

06.11.2013 kl.21:41

Jeg er kristen, og har aldri opplevd at en muslim har sagt noe som helst til meg om hva jeg burde eller ikke burde gjøre. Men av og til har noen som ikke bekjenner seg til noen gud irettesatt meg. Jeg bare nevner det.

Mathilde

06.11.2013 kl.21:59

Jeg er både enig, og uenig med deg.

Det jeg er enig i at alt for ofte når det blir restriksjoner mot bruk av kors og andre norske nasjonalistiske symbolikk og lignende angriper vi muslimene. Jeg tror faktisk som noen nevnte at det er mange humanistiske personer, ateister, og en stor god porsjon "politisk korrekte" mennesker som står bak denne slags klager. Og at også denne gruppen er de som pusher på at vi skal være nøytrale, ikke fremme noen religion, ta hensyn for alle slags rare ting - ikke muslimene selv.

Men, denne gruppen bruker da også som argument at vi må ta hensyn til våre landsmenn, og at det er til hensyn for deres tro og at vi må være nøytrale og snakker om et multikulturelt samfunn. Og derfor er det veldig fort og forstålig synes jeg at folk reagerer som de gjør. (Ikke at jeg støtter det, men jeg forstår og dømmer ikke de som gjør det.)

Argumentet som var brukt at noen reagerte på at korset skal fjernes fra politiuniformen, og hijab på uniformen er tilatt synes jeg faktisk er helt legitimt. For det kan virke som at våre politikere og politisk aktive mennesker mener vi må nøytralisere, fjerne og dempe Norsk historikk og symbolikk - men samtidig skal vi akseptere, omfavne og tolleres andre regioners symbolikk.

Faktisk, er jeg enig med det bilde har blitt delt - men ville omformulert meg. Hvis mitt flagg og riksvåpen fornærmer deg - formoder jeg det å flytte fra Norge. Altså et budskapt sendt til både etniske norske og innvandrere. Er en ikke fornøyd med at vi har det norske flagg, vårt krigsvåpen, at vi bevarer våre Kristine fundamentiske normer og skikker, vel. Dra til et sted i verden.

Vårt norske samfunn er bygd på kristne verdier, vi har norsk statskirke og kristendommen er vårt lands fundamentale religion vært i mange hundrevis av år - Dette mener jeg vi glemmer, og ikke respekterer. Jeg er ikke kristen, men veldig nasjonalistisk. Og av den grunn mener jeg at vår riksvåpen, korset i flagget, at vi har bedehus, at vårt politi og militanter har vårt riksvåpen og kors - skal respekteres, og er en del av vår historie. Jeg ser på den norske historie med stolthet, og føler dette er elementer som er en stor del av norsk historie og normer. Derav, ønsker jeg å bevare de. Ikke nøytralisere, ikke gjemme.

Folk må ha lov å reagere mener jeg når denne slags motsigelser av våre politikere og media kommer frem. Vi skal respektere andres kulturer, at de kjemper for den, at de fronter den, at de ønsker at den skal aksepteres av oss og andre. Men da kan vi ikke kaste stein i glasshus og kritisere folk som fronter og ønsker aksept for sin norske historie og religion.

siljeblomst

06.11.2013 kl.22:01

Dette var et kjempebra innlegg!

Torunn

06.11.2013 kl.22:08

Er vel enig med deg i endel av det du skriver, men tror ikke at folks reaksjoner alltid bunner i fremmedfrykt. Tror derimot at de fleste begynner å få nok av kravene våre nye landsmenn stiller.

Som du sier, så er det ingen som vet hvem som klaget på bruk av korset i NRK's sending, og det kan like gjerne være en humanetiker som en muslim. De fleste vil nok tro at det kommer fra en muslim, for det er den gruppen (for å kalle dem det) mennesker, som stiller flest krav til at vi skal endre på vår kultur og våre skikker.

Det begynte så forsiktig med fjerning av bilder på en avd. for barn på et sykehus, fordi grisen er et urent dyr som de ikke ønsker å se. De har begynt å kjøpe opp forsamlingslokaler som de kaller moskéer, de vil ha egne kirkegårder, kvinnene deres skal helst gå med hijab, enten de jobber med det ene eller det andre, og vi skal slutte å bruke korset på bedehus, kapell o.l. fordi de skal være flerkulturelle.

I det hele tatt, så skal vi godta og respektere det de ønsker, men noen gjensidig respekt er det ikke snakk om her.

Jeg har venner og kollegaer fra andre land, sågar har jeg en kollega som er perser (iraner). Han har lært seg norsk, skaffet seg jobb veldig fort, og skammer seg av og til over sine tidligere landsmenn som kommer hit og krever, uten å være særlig villige til å gi noe igjen. Han gjør det han kan for å bli integrert, og har slitt med å forstå vår kultur. Er det noe han ikke forstår, så spør han, for å få et svar.

Om de som kommer hit var innstilt på å respektere vår kultur og våre symboler, istedenfor å forsøke å forandre på dem, så tror jeg folk ville reagert på en helt annen måte.

Muslimene er helt vanlige mennesker, akkurat som deg og meg, men media drar kun fram de som er ekstreme i sine handlinger og i sin tro. Det fører til at folk (les nordmenn) ofte føler seg truet, og blir sinte, og du må gjerne kalle det fremmedfrykt.

Min kollega fra Persia (Iran) sier at vi nordmenn finner oss i alt for mye, og protesterer for lite.

Han har nok mye rett i det. Vi går ikke i så mange demonstrasjonstog, men vi har Facebook, og der kan alle si akkurat det de mener. I hvertfall så lenge vi fremdeles har ytringsfrihet her i landet.

Anders Tendenes

06.11.2013 kl.22:26

Some faith in humanity has been restored! Tusen takk!

Synnøve

06.11.2013 kl.22:33

Veldig godt skrevet. Jeg har skrevet fler innlegg på denne facebook siden for å oppfordre til kilde kritikk og sette seg inne i ting man uttaler seg om, skrevet dette helt nøytralt uten å utdype noen mening. Resultatet har vært meget deprimerende:(

Blir skremt over at slikt florerer på facebook, hadde kanskje ventet det på blogger ol, men ikke facebook.

Julius

06.11.2013 kl.22:36

Du må huske at de som vil fjerne korset fra norske folk dytter innvandrerne foran seg.

Derfor blir korsfjerning til en sak som rammer innvandrerne til tross for at det er anti-kristne ateister, kanskje folk fra HEF e.l. som har klaget på korsbruken.

Du kan godt bli kvalm, men bli i såfall kvalm på de som skyver innvandrere foran seg i kampen for sitt ateistiske livssyn.

Narve Nielsen

06.11.2013 kl.22:36

Takk!

ca.strømsnes

06.11.2013 kl.22:41

Flott post og jeg er helt enig! Religion og utøvelse av religion er noe jeg anser som personlig og privat.

Maiken

06.11.2013 kl.22:45

Først av alt vil jeg si at dette er veldig bra skrevet. Men jeg vil også komme med mine synspunkter, som svar på dine, for det er noen ting jeg er litt uenig i. Helt greit for meg at en ikke skal bruke religiøse symboler i NRK, men jeg mener at politibiler, som er et annet diskusjonstema for tiden, skal ha riksvåpenet vårt. En annen ting jeg reagerer veldig på, er de muslimene som klagde på at vi hadde statskirke i Norge. Nå er statskirka avskaffet, fordi muslimer følte seg krenket av dette. Jeg sier ikke at det gjelder alle, men der var det muslimer som klagde, og de fikk gjennom viljen sin. Jeg tenker det er mange som kommer til Norge for å få et bedre liv, men som prøver å tvinge igjennom egne tradisjoner og leveregler, fordi de ikke klarer å tilpasse seg de norske tradisjonene. Dette synes jeg er veldig veldig dumt, fordi det er så mye rart de kommer med og som de vil endre på. Dorull-julenisser vi lagde på skolen da jeg var liten, det er ikke lov lenger fordi noen muslimske familier klagde på at dette ikke var renslig. På Norges nasjonaldag har vi lov til å bære et hvilket som helst flagg, dette blir jo også feil, da vi feirer VÅR nasjonaldag, og ikke alle andre lands nasjonaldag. Dette er ting som har blitt tvunget igjennom i Norge, fordi noen (i mange tilfeller, faktisk muslimer) føler seg krenket av norske tradisjoner. Hvorfor kommer de da til Norge, det lurer jeg ofte på? Hvis du reiser til et annet land, så må du jo faktisk tilpasse deg det landet du kommer til. Det er det dessverre ikke alle som gjør når de kommer fra et krigsherjet eller fattig land, og det syns jeg er trist. Dessverre ønsker mange muslimer å endre Norges lover til Sharia-lovene sine, som er mye strengere, OG kvinneundertrykkende, og det skremmer meg veldig. Jeg er ikke full av fremmedfrykt, men jeg godtar ikke at andre folk fra andre kulturer og fra andre land kommer flyttende hit og nekter å følge våre regler, tradisjoner osv, nettopp fordi de nå er kommet til et annet land enn deres hjemland, og det må de faktisk forstå. Hadde flere vært som perseren som er nevnt i kommentaren over, så hadde alt blitt så mye bedre med en gang, for da hadde innvandrere vist oss nordmenn at de faktisk ønsker og prøver å integrere seg i landet vårt, og at de prøver å forstå og følge våre tradisjoner og regler. Først da er jeg fornøyd, når våre nye landsmenn forstår at de har kommet til et nytt land, og prøver å innrette seg deretter :-)

christine

06.11.2013 kl.22:53

Synes det er så fint at de som kommenterer mest, alltid skriver dårlig norsk. Sier litt om utdannings- og kunnskapsnivået til fordomsfulle mennesker..

Lilua

06.11.2013 kl.23:32

Vi må kunne gå med kors og med hijab og med sikh-turban så mykje som vi vil hvis vi er det eine eller det andre. Det er mykje meir redeleg å stå fram med si tru enn å prøve late som ein er nøytral - det vil ein uansett aldri klare å vere 100 % med tanke på kjeldeval, vinkling av sak osb. Sjølv er eg kristen og vil gjerne kunne bære korset overalt, likevel gjer eg det ikkje på jobb som sjukepleiar av redsel for å ikkje framstå som nøytral nok. Men om det er heilt rett, er eg ikkje sikker på, egentleg, for eg syns jo det er ok for ein muslim å gå med hijab, så kvifor skal ikkje eg kunne gå med mitt kors? Eitt unntak når det gjeld kulturelle plagg er burkaen, den syns eg rett og slett ikkje me kan tillate pga at i vårt samfunn er det ein felles verdi at me skal kunne sjå kven me snakkar med - det har med openheit å gjere, ikkje med religion.

Jostein Gravvik

06.11.2013 kl.23:32

Hei Borghild !!

Er veldig enig med deg i at denne saken har spora fullstendig ut i mange kommentar-felt, det eneste jeg reagerte på i ditt innlegg var at du sier at NRK er religionsnøytralt.. Det er de vel ikke helt, vel? med både søndags-gudtjenester på TV og morgen-andakt hver morgen på radio f.eks...

Mvh

Jostein

Trille

06.11.2013 kl.23:40

Som humanetiker har eg ikkje noko imot at korset blir brukt hos NRK.

Ang dei som har klaga vil eg tru da er nokon som A)berre har NRK 1,2,3 å velja imellom på tv.

B) har alt for mykje fri tid C) Har status som singel/einsleg.

Men detta blir jo sjølvsagt berre spekulasjoner.

Utenom da,eit supert innlegg.

Godt skreve om eit seriøst tema.

:-)

sissel

06.11.2013 kl.23:44

Veldig bra skrevet. Har ikke tid til å lese alle kommentarene her men vil si til Berit at hun ikke har tatt poenget når hun angriper humanetikerne. Det blir jo like dumt. Det er nrk som har tatt valget om at et kors er like uønsket som kastemerke, dødningshoder mm.

Når det gjelder møter i sermonirom med kors på Berit så er det vel ikke så veldig vanskelig å forstå at ikke-kristne gjerne vil respekteres f.eks. under begravelser. Man tar ned store dominerende kors på noen få bygninger for å respektere dette. Det gjelder kun sermonilokaler på steder der det ikke finnes gode alternativet til religionsnøytrale sermonirom.

Verre er det ikke, selv om det tydeligvis er vanskelig å respektere for enkelte kristne, så hvem er fanatiske her?

Nordmenn = klagefanter

06.11.2013 kl.23:45

Nordmenn skal alltid ha noe å klage på / noe å diskutere. (Jeg tar selvkritikk da jeg selv skriver dette innlegg). Hvorfor skal man være så dramaqueens/ kings? En skal kritisere, så skal folk følge etter og engasjeres. Så skal kritikeren angripes, og så skal han som står i bresjen for det også få et helt følge.

Det virker som den moderne mann i gata i dag lever på sosial kapital. Å bli hørt: X Follow & X Likes = $$$$. Eller RESPEKT; som Ali ville sagt

Silje

06.11.2013 kl.23:46

Torunn

Jeg er så enig med deg i det du skriver her.

Jeg er en av disse ateistene, men har ingen problemer med kristendommen.

Så lenge den ikke blir påtvunget meg, og nei, jeg har ikke problem med å se et kors på en person på tv el andre steder.

Mitt problem er at våre nye landsmenn krever og krever, vil ha endringer men aldri gir noe tilbake (drar heller ikke ALLE over en kam) DE skal ha, DE krever og DE vil... dette er ikke riktig.

Se på Australia, de ønsker absolutt ALLE velkomne, men de som kommer skal respektere australske lover, regler, etikk, kultur og relgion.

Der har de ingen moskeer eller andre religiøse bygninger osv.

Vi her i norge har blitt for ettergivende og snille...

Og med du i det jeg skriver nå, sikter jeg til våre nye, ikke så vennlig innstilte landsmenn...

Kom du til norge, el et annet ikkemuslimsk land regner jeg med at du kom hit av en grunn!

Fordi det landet du kom fra ikke var bra og bo i, oppdra barn i el var trygt.

Og som du sier Torunn, Norge er et land bygd på kristne verdier, det er et kristent land, så hvorfor skal vi vike unna og tillate alt fra alle andre?

Norge som vi kjenner det er i ferd med og forsvinne fordi vi er så forbanna tolerante ovenfor alt og alle andre!

Norge blir gjort narr av i andre land fordi folk kommer hit for og bli kriminelle, så de kan sitte varmt, trygt og komfortabelt i våre flotte fengsler!

Hva sier det om oss?

Har vi ingen ryggrad?

Om vi tillater alt dette, fortjener vi da og kalle Norge for vårt land?

Jeg mener at vi skal hjelpe alle som trenger det, men kommer man hit SKAL man følge våre lover og regler.

Ingen skal trues til og bli kristen, men har du en annen religion, hold den for deg selv i ditt eget hjem.

Krev ikke at vi skal endre oss til og bli likt det landet du rømte fra.

Regner med at det var en grunn til at du ikke ville bo der mer...

Vet at dette vandret et godt stykke fra det opprinnelige emnet, men det må sies.

Og det gleder meg og se at det er flere og flere som nå endelig våkner opp og ser hva som skjer.

Og ikke finner seg i det mer! ! !

Jeg er ingen rasist, ei heller hatfull, men jeg mener at vi må stå opp for det som er rett.

Vil jeg ha muslimske tilstander hadde jeg flyttet til et muslimsk land...

Og din kollega fra Persia har rett, vi finner oss i alt for mye.

Har venner og kolleger fra muslimske land, og de er flotte mennesker.

Som vet hva de har fått her, og setter pris på det.

Hadde alle vært som de, hadde dette aldri vært et problem.

Stå opp for det som er rett, vær aldri hatfull og værn om dine medmennesker.

Så kanskje vi får en verden som det går an og bo i.

Reggie

06.11.2013 kl.23:51

Takk. Takk takk takk takk for at det finnes folk der ute med fornuft. Kan legge til at i tillegg til dette, er et hyppig argument "Men Norge er jo et kristent land". Til tross for at 77% av Norges befolkning er medlem av Den Norske Kirke, er det bare 10% som går i gudstjenester eller andre kirkelige møter èn gang i måneden eller oftere. Tallene er hentet fra SNL og SSB. Norge var en gang et kristen land, men er ikke det i 2013.

André

07.11.2013 kl.00:05

Hvorfor skal man legge begrensninger for hva man kan gå med på NRK? La de som er på TV gå med hijab, jødekalott, kors, osv. Det er en del av deres person, på samme måte som de som ikke går med slike symboler.

Hanne SB

07.11.2013 kl.00:17

Du setter ord på tankene mine, mer trenger jeg ikke si om den saken.

oppgitt norsk statsborger

07.11.2013 kl.00:22

handler ikke om fremmedfrykt, det handler om nasjonalfølelse. Har ikke noe imot innvandrere da dette er nødvendig for arbeidskraften i Norge, men når det blir slik at de som kommer inn i Norge skal kreve at vi endrer våre stolte og gamle tradisjoner på grunn av at de føler det krenkende, da har det gått for langt for min del. Jeg sier ikke at dette bare er muslimer, det ville være å stigmatisere en hel folkegruppe ut ifra noen enkeltindividers handlinger å tanker. men hvorfor skal ikke en person som kringkastes på TV kunne bære kors som smykke? når korset og kristendommen er noe som har røtter langt tilbake i norsk historie?

jeg synes også at folk må slutte å spille på rasisme og fordomskortet, så fort det er saker som dette så er det plutselig vi etnisk norske som er de slemme, fordi vi ikke respekterer de meningene og tradisjonene som etniske minoritetsgrupper har. Innvandrere får lov til å praktisere de tradisjonene de har, men vi som er etnisk norske skal ikke få ha julefeiring på skolene fordi dette krenker en del minoritetsgrupper. hvordan kan folk forsvare dette?

Når man som innvandrer kommer til Norge er det de norske reglene som gjelder, sånn er det bare. og hvis man ikke kan respektere de lovene og reglene som er i Norge så ville jeg anbefalt at de fant seg ett annet land å bo i. så ikke kom her å gi det norske folk skylden for fremmedfrykt og rasisme når det faktisk er slik at det er våre tradisjoner, våre regler og vårt land som hele tiden må endre seg for å passe de innvandrer gruppene som kommer. håper på bedre tider med ny regjering

Pasul

07.11.2013 kl.00:32

Den Bobla er rimelig drøy, enig ! men veldig underholdene og gratis.

Jørund

07.11.2013 kl.00:34

Helt suverent, Borghild! Takk! Du skriver og utrykker deg som om du var 1000 år.

Åsmund

07.11.2013 kl.00:49

Takk! Takk for at du setter ord på det eg tenker!

Samstundes tek eg meg sjølv i å vere like einsidig i mine tankar, når eg tenker at "det er sikkert etninsk norske "ekstrem"-ateistar som har klaga på korsbruken"...

Tinemarthe

07.11.2013 kl.00:55

Takk for et godt og saklig innlegg. Forsøkte meg i noen debatter i går men druknet og valgte til sist å logge av for jeg blir faktisk utafor av å se hvordan hverdagsrasismen og fremmedfrykten tidvis tar grep og overhånd. - Det burde kunne forventes av voksne mennesker at de forstår hva de leser og viser at de har skjønt det.

Det er dessverre ikke alltid slik.

Kjenner på frykten jeg og. Frykten for mine egne landsmenn.

Linda

07.11.2013 kl.00:57

Jeg er så enig! Du har greid å formulere det jeg tenker om denne saken, men ikke har greid å sette ord på!

Ingeborg

07.11.2013 kl.01:25

Flott og reflektert skrive. Er SÅ enig i det du skriv. Har delt. :-))

Johan

07.11.2013 kl.01:29

At folk argumenterer med bruk hijab og lignende i denne saken er ikke av noen annen grunn enn at de ønsker å illustrerer forskjellsbehandlingen som oppstår når noen nektes å bære religiøse symboler, mens andre kan.

Som journaliststudent burde du kunne grave frem roten til argumentene som brukes, i stedet for å blindt og uten videre stemple det folk ytrer som "fordomsfullt".

Hilsen journaliststudent.

Stina

07.11.2013 kl.01:34

Syns dere burde følge litt mere med på nyhetsbildet.. Her er i såfall en god grunn til missnøye med invandrere. Harde fakta fra NRK: http://www.youtube.com/watch?v=XU6_nq6DCAk

Linda

07.11.2013 kl.01:36

Takk for at du har satt gode ord på en viktig sak!

Jeg så plutselig på Facebook at korset i flagget vårt skulle fjernes, og lurte på hva jeg hadde gått glipp av. Etter å ha lest litt flere av kommentarene på siden du nevner, skjønte jeg at det var den ene fjæren som hadde vokst noe enormt på veldig kort tid!

Som så mange andre måtte jeg gi opp å lese kommentarene fordi jeg kjente sinnet bygge seg opp...

Jeg kjenner at jeg skjemmes litt av å være norsk og aktiv kristen i disse dager. Det ser ut som at det er kristne folk som kommer med de verste kommentarene, og den gjengse oppfatningen er, dessverre, at alle kristne tenker likt.

Takk for et godt blogginnlegg! Jeg leser veldig sjelden blogger, men tror jeg kommer til å følge deg etter dette innlegget. Du skriver godt, ser saken fra flere sider og er åpen for konstruktive tilbakemeldinger. (Virker det som hvertfall :)) Fortsett å bruke stemmen din!!!

Mumsemamma

07.11.2013 kl.01:53

Jeg føler jeg har tråkket inn i ett eller annet paralellt univers der hele verden har gått totalt bananas. Skikkelig twilight zone... er det dette som er Norge anno 2013?

Kjenner meg så igjen i tankene dine - fortsett å dele de!!

Susanne

07.11.2013 kl.01:58

Til "journalistspira", som du kaller deg selv.

Jeg ser at du ønsker å være tolerant, storsinnet og ikke henge deg opp i bagateller - i og for seg prisverdige egenskaper som du selvsagt gjerne må dyrke videre.

Men: Toleransen din får seg kanskje en bulk eller tre dersom du undersøker nettopp islam litt nærmere? Toleranse er bra - men kunnskap er adskillig bedre.

Har du noen homofile venner?

De bør, ifølge islam, henrettes for sin legning.

Kristne venner og kjente?

De skal få leve, såfremt de ikke viser sin tro offentlig.

Noen som har vært utro?

De bør steines så snart som råd er...

Du bør med andre ord være klar over at deler av islam er voldsomt annerledes enn den kristendommen du og andre trekker paralleller til.

Jeg har for min egen del ikke det minste imot muslimer.

Jeg har flere venner som bekjenner seg til islam.

Det jeg har sterke motforestillinger mot, er at en ideologi (for det er dét islam er - et overordnet sett med lover for alle livets sider) som så til de grader forherliger vold og undertrykkelse får lov til å slå rot og utbre seg her i Norge.

Folk må gjerne be til sin gud der hjemme - det er ikke min sak.

Men ute i samfunnet har folks tro ingen plass - det burde den i alle fall ikke ha.

Les deg opp, journalistspire.

Les om islam - ikke spør muslimske venner, men oppsøk informasjonen selv.

Les koranen, som instruerer menn i å sende kona til sengs hvis hun er ulydig - og til å slå henne dersom sengestraffen alene ikke er nok.

Butikktyver skal få kappet av hender og føtter - vil du virkelig godkjenne det?

Les mye og enda litt til - og tenk deg om før du raust inkluderer islam i de tingene du takker ja til å omgi deg med.

Les om juletrefeiden i den lille, danske byen Kokkedal, og legg merke til hvordan den endte.

Les om julemarkeringer som ikke lenger avvikles. Les om kjønnsdelte klasser og barnehagebarn som ikke får spise leverpostei på brødskiva.

Sett deg inn i hva som vil skje med vår (kvinners) dyrebare frihet hvis og når et muslimsk parti blir stiftet og stort nok til å få innflytelse.

Les om halalslakt.

Les, jente - du har uendelig mye å lære.

Mumsemamma

07.11.2013 kl.02:01

Sånn bare helt på siden... mannen min er muslim og han syntes det var kjempeviktig og flott å få smykke seg med kors på TV. Folk er så lite opplyste, i Koranen er Bokens folk høyt respektert, Bokens folk inkluderer kristne og jøder.

Jeg tør å gjette at det enten var en humanetiker, ateist eller kanskje mest sannsynlig Jehovas Vitne (er ikke de kristne, da? Men de tror ikke på religiøse symboler eller høytider, dog er mange av de også norske) som står bak henvendelsene. Ikke at noe av dette er relevant heller.. det er så mye kvalm ute og går! Jeg er sjokkert og lei meg...

AE

07.11.2013 kl.02:12

Når jeg leser mange av de kommentarene du lister opp, og de jeg har lest ved andre liknende artikler, så blir jeg litt flau over Ola Nordmann, som ikke er klar over at Norge var et rike lenge før noen hadde hørt om Jesus nord for Flensburg. Og den ENESTE grunnen til at den fikk grobunn var på grunn av Olav Tryggvasons Konverter-eller-dø-politikk. Det er som om slaget på Svolder aldri skjedde i deres versjon av historien. Det er tydeligvis på tide å endre ordlyden i Loven litt mer kontemporær norsk, for det er tydligvis mange som misforstår meningen bak Grunnlovens andre paragraf :P

Lise

07.11.2013 kl.03:20

Torunn... jeg er såååååå enig med deg :)

!!

07.11.2013 kl.06:06

Norge er et kristent land, derfor er det latterlig å kritisere. Forstår godt at muslimer ler av oss og sier de skal ta over landet vårt. Vi lar dem jo gjøre det?! Nordmenn må våkne opp. Uansett hvor man går i Oslo møter man like mange i burka / hijab som etnisk norske. De snakker dårlig norsk og vil ikke bli "fornorsket" heller! Du får sikkert masse gode ord fra muslimer, men husk at for dem er du kun et springbrett mot en muslimsk verden. De sier religionen deres betyr fred, og de som kritiserer den er rasister. Merkelig at man aldri opplever tull med italienere, spanjoler, kristne afrikanere, russere, japanesere etc.. Har du en forklaring på det kanskje? :)

Andreas

07.11.2013 kl.06:30

Jeg er ateist og kunne ikke brydd med mindre om hvorvidt folk bærer et smykke med kors, davidstjerne eller hva det måtte være, også som nyhetsanker. NRK er imidlertid i sin fulle rett til å sette egne retningslinjer, og så lenge linja er lik for alle, ser jeg ikke problemet i det. Men det er klart, enkelte mennesker bare må benytte enver anledning til å bruse med fjærne og sette seg på sin høye hest, slik at de kan få nyte utsikten en stund.

Kokostwist er godt.

Arvid Pedersen

07.11.2013 kl.07:16

Det e jo ett faktum at symboler som kors,julepynt o.l fjernes fra skoler og andre steder, det er kanskje få tilfeller, men det skjer og om det er humanetisk forbund,redaktøren i NRK,en muslim,buddist eller annet er likegyldig. Det snakkes om multikulturelt samfunn og religionsfrihet titt og ofte, men er det religionsfrihet om man fjerner ting som "kan" fornærme en annen religion,eller en ateist eller andre? nej det er faktisk det motTror personlig ikke på noen "gud" men syns folk kan få tro hva de vil, å tro på ett eller annet er bra for de fleste, og om noen går i hijab eller har ett kors på seg bryr meg lite egentlig,men å nekte folk gå med ett kors rundt halsen(smykke vel og merke) er for teit uansett hvem sin ide det er,det er jo nærmere undertrykkelse enn fornuft..symbolske hodeplagg derimot i jobber som politi,brannvesen og lignende kan jeg forsåvidt forstå man reagerer på.enkelte andre

Isa

07.11.2013 kl.07:33

Så enig så enig så enig!

Jeg ble litt overasket da jeg leste overskiften i VG eller Dagbladet eller hvor det var, tenkte at det var veldig synd at hun ikke skulle få gå med korset på TV og bladde videre.

Så dukket denne gruppen om på fb, og første tanken var å melde seg inn. Men rakk heldigvis å tenke meg om en gang til før jeg gjorde det, for det ante meg at her kom det til å komme maaange meninger jeg ikke vil gjøre meg bekjent av. Om det hadde vært snakk om en nyhetsanker som ønsket å bruke hijab, så hadde jeg tenkt akkurat det samme: ja, selvfølgelig skal du fåbruke det.

Og det er så synd og skremmende å se hvor rasisitiske vi er i forhold til muslimer. Som du sier er det jo ingen steder det kommer frem at det er muslimer som er imot bruken av dette korset. Mitt intrykk er ofte at etniske nordmenn uten noen religion er de som er aller mest kritisk til alt som har led kristendommen å gjøre!

Veldig synd å igjen se hvordan fremmedfrykt skapes og spres. Og jeg må mesten bare le litt av de som (det vriker som) går rundt g frykter at Norge skal bli en islam-stat. Muslimene i dette landet er tross alt i stort mindretall, og så vidt jeg vet er det ikke mange muslimske politikere i høye posisjoner. Nei, vi har nok absolutt ingen ting å frykte på den fronten.

Det femte argumentet ditt har jeg ikke tenkt på før, men du har et veldig godt poeng. Vi bruker kristendommen for å kjempe en sak som ikke har spesielt mye med kristendommen å gjøre, på samme måte som ekstreme (understreker ekstreme) muslimer bruker islam for å styre land/folk etter egne ønsker.. Vi er ko ikke så mye bedre enn dem (og jeg. Kan tenke meg at mange i disse diskusjonene ikke er personlige kristne engang, og alikevel bruker kristendommen til å gjemme seg bak).

Jan Erik Dalbu

07.11.2013 kl.07:47

Du sier at NRK som er en statseid tvkanal skal holde seg nøytral, ikke vise kors osv. Hva med POLITIET? Dær skal det kunne brukes religiøse hodeplagg som turban og hijab, samme med det NORSKE forsvar. 2 Statlige organisasjoner som skal yte makt og respekt skal plutselig endre på uniformsreglemanget fordi det ikke passer til alle religioner!???? Hodeplagget var den viktigste delen av uniformen før i tiden, det viste hvilken tjeneste den som bar det er i, og riksvåpenet eller kongemerket. i politiet viser det også hvilken rang betjenten eller offiseren har..... Nei la folk bære hvilket smykke dem ønsker, hvis det er greit at folk kan bruke religiøse hodeplagg som statsansatt, så kan man bruke religiøse symboler som pynt også!!!!!!

Anette

07.11.2013 kl.08:49

Hahaha!! Æ bor ikke i Norge lengre, så dette va underholdene. Må sei æ skjemmes over fremmedfrykten Norge har!! Men æ må sei at hvis man jobber i staten og ikke har lov t å bruk kors, så kan di ikke latt andre religiøse symboler heller. Da må d vær likt for alle. Men æ e ikke religiøs, så æ bryr mæ egentli fint lite om politie går me hodeplagg eller smykker, og d samme får vær for nyhets reportere. For min del må folk bare gå me d di vil gå me. Kan ikke påstå at æ noen gang har følt mæ støtet av d ene eller d andre. Æ skjønne ikke koffør man ska legg sæ borti ka andre går me. Eneste æ kanskje ville reagert på e hvis en politimann har kommet på døra mi, og så har han sånn hijab som dekke hele ansikte, men d e bare fordi at da veit man jo ikke kem man snakka me. Men sånn e d vel kunn kvinnfolk som går me, og æ tvile på d e lov uansett. Æ kan ærlig talt si at æ ikke skjønna mæ på di som bi støtet av verken d ene eller d andre.

Henriette

07.11.2013 kl.08:54

Fantastisk bra! Håper det er greit jeg deler denne? :) Trur det er flere som har godt av å lese dette!

I alt dette trur jeg korset får en annen betydning og ja, det er respektløst ovenfor de som velger å gå med korset i hverdagen.

Som du sier alle må få lov eller ingen.

Arvid Pedersen

07.11.2013 kl.09:04

Til christine: QUOTE

06.11.2013 kl.22:53

Synes det er så fint at de som kommenterer mest, alltid skriver dårlig norsk. Sier litt om utdannings- og kunnskapsnivået til fordomsfulle mennesker..

___________________________

Det finnes flere grunner til at folk skriver feil: sykdomsrelaterte ting,både fysiske og psykiske, folk som på nette bruker mye tid på å snakke/skrive med mennesker fra flere steder, man begynner gjerne å blande dialekter,ord og uttrykk, noen blir så engasjerte at de skriver så fort at de faktisk bommer eller feiltaster, grunnene er mange.

Når du antar det skyldes utdannelse og kunnskapsnivå og bruker dette på en måte som fremstiller de som du er uenige med som idioter uten peiling så gjør du jo akkurat det samme som du mener andre gjør. Intoleranse og fordommer...

Sondre Andreassen

07.11.2013 kl.09:05

Jeg er helt enig med deg. Jeg er i mot all den fremmedfrykten som samfunnet har fått nå i det siste og jeg er flau over å være norsk nesten. Mange av kommentarene har jo ikke rot i virkeligheten og det er ille at det blir sånn. Folk burde være mer kildekritiske og ikke gå på slike ting ukritisk. Det er viktig at vi først ser i bjelken i eget øye før vi tar andres problemer. Alle får lov å bære det de vil og det må man respektere. Vi skal inkludere andre og dette er skammelig.

Anonym

07.11.2013 kl.09:13

Veldig bra skrevet, og saklig argumentert. Bra det finns noen som kan gå ut saklig :-)

Innlegget fikk meg også til å komme frem til en underlig sak når det kommer til det norske flagget.

Det er intressant at så mange folk faktisk går rundt og tenker at det norske flagget er kristent pga. det er basert på ett kors. Og går så langt som å si at det å misslike at det blir brukt kristne smykker på NRK også betyr at den samme personen missliker at det er ett kors i det norske flagget.

Personlig ser jeg ikke på det norske flagget som ett kristent flagg, og det er stor forskjell på ett kors på ett smykke og ett kors i ett flagg :-)

Og når sant skal sies, har jeg ikke tenkt over at det er kors på riksvåpenet vårt, de er jo faktisk ganske godt skjult. Jeg er kristen og stolt av det, men jeg hadde respektert det om noen for eksempel hadde bedt meg om å ikke ha på meg ett kristent smykke på NRK.

Dessuten syns jeg NRK er de mest norske kanalene vi har, alle andre kanaler er så utenlandske.

ChanoChan

07.11.2013 kl.09:13

Bra skreve.

07.11.2013 kl.09:17

Må ærlig talt si at jeg er nok så enig i hva du skriver her. Samtidig blir jeg litt fortvilet, fordi det er mange ting som du ser bort fra. Norge kommer etter hvert til å bli helt avkristnet. Julepynten i butikkene kommer til å bli fjernet, julegudstjenestene tilpasset invandrere og alt dette fordi Norge er dumsnill. Jeg var i Tyskland for to år siden og diskuterte dette med noen tyskere på en bar. De ler av Norge, og sier at mot slutten kommer nordmenn til å rømme til andre land for og få frihet fra innvandrere. Jeg har ingen fordommer mot noen av dem, da en stor del av byen min består av bare innvandrere. Du hopper over så mange synspunkt og så mange ting som faktisk kommer til å skje med Norge, og det er ganske trist. Jeg håper du leser deg mer opp til du er utdannet journalist.

Ingrid

07.11.2013 kl.09:20

Takk for at du skrev ned alle tankene mine!

Kjell

07.11.2013 kl.09:23

hei! Nrk er en statlig eid kanal! Før var det aldri et problem at nyhetsanker eller "hallo"damene brukte kors eller ikke. Vi har også kors i flagget vårt.

Det er kanskje ikke muslimer som mener at korset skal fjernes, men at noen i det hele tatt mener det er som og si at usa skal fjerne stjernene i sitt flagg. Dette blir bar for dumt.

Vi har en gang kristendom som religion i Norge, vi har kors i flagget, og vi har løvesymbol som riks logo. Det er slik Norge er, har vært og skal forbli.

Om noen er uening, norske, muslimer, eller hinduer eller jøder spiller ingen rolle, ingen blir tvunget til og bo her. Og ingen blir tvunget til og se på NRK. Det er valg man tar selv frivillig.

Et eksempel, al jazeera er en muslimsk kanal, den er over hele verden, men det er mitt valg om jeg vil se på den eller ikke! Om de bærer hijab og burka eller smykker som er rettet mot deres religion er helt greit. Hvorfor skal jeg bry meg med det? Jeg kan trykke på en kanpp og skifte kanal om det plager meg. så til den eller de om har klaget til NRK, finn dere noe og gjøre, for dere har helt klart så lit og fylle livet med at dere leter etter noe og klage på!

Karen

07.11.2013 kl.09:27

Bra det finner vettuge folk i Norge også!

Rain

07.11.2013 kl.09:28

Bare en ting jeg lurer på.. du sa : "Religion skal bygge folk og skjerpe vår humanitet, gjøre oss mer empatiske og gjøre livet vakkert rundt oss. Gjør det ikke det, så er det ikke verdt noen ting."

Hvilken religion har dette skrevet opp i en bok?... er dette guds 11 bud i kristendommen ?

Står dette i koranen?.. eller kansje tao?

Sannheten er vell heller at religion var laget for å kontrollere folk før i tiden (Eksempel (kristendommen) holy war\crusaders) (eksempel2 av den nyere laget religionen koranen\allah mouhammed som prøvde å lage en "perfekt" måte å leve på.. som krever at alle som følger den tar boka som absolutt sannhet.. men dessverre ikke er skrevet perfekt.. å har noen tolkingsproblemer... ikke for å glemme at kristendommen har også fått omskrevet boka sin noen ganger (dem siste gangene uten hjelp fra gud... å det vises).

Før vi fikk Kristendommnen var religion med Tor å Odin mer til å forklare ukjente ting som lyn nedslag osv..

Religion var aldri om fred, rettferdighet, osv... Kun om å tilbe en gud og følge hans regler ellers ble du ikke med til himmelen eller vallhall eller så kansje noen sendte deg til Helgeland hvor det er onde ting (Definert..)

Det er også noen Religioner som er livstil som ikke har gud osv.. jeg tror Taoismen eller hva den het er en sånn en..

Blondiefortenk

07.11.2013 kl.09:30

Mange går kanskje direkte til angrep på de nye landsmenn, men uansett om det er muslimer eller Norske Humanister som har blitt støtt av korset, så skal det være likt for alle. Hvis kristne ikke kan vise sin tro (Eller generelt folk som ønsker å bruke kors i sin klesstil) så burde naturligvis det gjelde alle. Thor's hammer - smykket bør bli ulovliggjort, burka, hijab osv.

De fleste kriger starter pga. uenighet når det kommer til religion, og det er nettop det som starter nå frykter jeg da.

Det må bli enten eller. Enten kan samtlige vise sin religion åpenlyst hvor som helst, eller så må norge bli fullstendig nøytral til saken, og ingen får praktisere eller offentlig vise sin religion.

Det er i tider som dette landet blir sendt tilbake tusen år i utvikling.

June

07.11.2013 kl.09:32

*Applaus*

Så bra skrevet! Jeg har også fått både frysninger og grøssninger av å være på facebook de siste dagene.. Folk går jo helt ut av sitt gode skinn!

Liven

07.11.2013 kl.09:37

Her er det mye man kan si ja... Legger merke til at det ikke er muslimer som er opptatt av denne debatten, de er faktisk bortimot fraværende. Jeg er også redde for at det nok ikke er muslimer som har reagert på Siw Kristins korts, men norske mennesker av typen humanetikere... Skal selvsagt ikke skjære alle humanetikere over en kam, men av de menneskene jeg har møtt som er mest fientlige mot kirken og korset så er det faktisk dem. Muslimer har endel religiøse symboler selv, og reagerer mye mindre på at vi har våre...

Men, en merkelig diskusjon dette her - for det er som sagt en greie vi nordmenn driver med - og så skylder vi på muslimene... Hm... Det sier vel like mye om oss som om dem?

Geir

07.11.2013 kl.09:46

Bra skrevet. Kommentarfeltene på diverse nettsider (og i tillegg en del facebooksider) er ofte skrekkeksempler på hva dumme, fordomsfulle mennesker tenker og mener. Jeg håper inderlig at dette er en bitteliten minoritet, men frykter at det er en majoritet.

Hilsen en humanetiker!

Heidi

07.11.2013 kl.09:49

Hurra for empati, forståelse, bekjemping av fordommer og deg, Borghild!

Even

07.11.2013 kl.09:57

Kjempebra skrevet, enig!!

Pøne

07.11.2013 kl.10:05

Til C. som skrev:

"Ein annan kvalm ting er at mange av desse som no på død og liv skal byrja å bere kross gjer det i protest. Som ein person sjølv sa "eg er ikkje kristen, men eg skal bruke krosset mitt av di eg er norsk". Dét er kvalmt og ikkje minst hyklersk. Kvifor i all verda skal du bruke eit religiøst symbol når du ikkje trur på den religionen? Når resten av innlegget ditt bér preg av alt anna enn eit kristent livssyn.

Det er minst like støtande."

Denne kommentaren satt et stikk i meg. Det er denne typen folk som alltid skal finne noe å klage på, selv om det ikke er noe å si. Trangsynt. Hva i all verdens navn å rike sutrer du over? Du vet selv at de fleste kristne i det moderne samfunn ikke viser spesielle tegn til et kristent livssyn, og å si at dette innlegget (som er UTROLIG fantastisk skrevet), som handler om Norges problem ang fremmedfrykt, gjør at hun som har skrevet det blir sett på som hykler om hun bruker kors fordi hun ikke har, ifølge deg, skrevet et innlegg som ikke bærer preg av et kristent livssyn?

Se, igjen brukes korset som skalkeskjul. Innlegget er skrevet mer eller mindre nøytralt for å fremme poengene hennes. Ifølge meg, som selv er en kristen ungdom, så jeg ikke noe å klage på i det innlegget. Så det er ikke hun som er kvalm og hyklerisk. DU gjør meg kvalm.

Men for all del. Bedøm en persons tilknytning til en religion på bakgrunn av et innlegg, som (som sagt) handler om rettferd ovenfor alle religioner. Du kommer sikkert langt med det.

07.11.2013 kl.10:39

"Ja til å bære korset når og hvor jeg vil"

Det var ikke som du skriver..........

"PÅ GRUNN AV MUSLIMAR SKAL NORSKE FOLK BLI NEKTA Å GÅ MED KORS!!!!"

At folk reagerer saklig og usaklig på en nettside må vi regne med i disse nettmediatider :-) Men temaet har tydelig vakt reaksjoner i folket som bor i Norge, og det må vi respektere. NRK burde kanskje vært litt mere åpne på hvor reaksjonen kommer fra når de nå velger å ikke la journalister bruke kors som smykke i jobbsituasjoner. Hvis de turte å være åpne så hadde denne mistenkeliggjøringen skjedd tenker jeg. Jeg vil ikke se alkoholbruk, nakne mennesker som uagerer på TV (rumpehumor) banning, "negativ" humor som støter enkelte mennesker som f.ek. downs syndrom og lignende på NRK-kanalen. Et smykke formet som et kors syns jeg er helt harmløst og fint og burde ikke sjenere noen. Ha en fin dag Borghild :-)

Novembersymra

07.11.2013 kl.10:45

Grunnen til at du ikkje les mottargumener i kommentarfeltet på facebook er at man ikkje vil at ein dundusk skal bli til fjør, deltar ikkje i slike debattar rett og slett...

Elisabeth

07.11.2013 kl.10:49

Tenk at det er folk der ute som tror at det finnes to religioner i Norge: Islam og Kristendom. Ja, altså, folk vet jo egentlig at det er et større religionsmangfold, men når man først får sjansen føles det sikkert best å hakke løs på muslimene som tross alt, i følge narrativet, er den store trusselen mot "oss". Det er mye brunt grums som svømmer rundt i vår relativt lille innsjø her oppe i norden.

Du har skrevet en veldig bra og fokusert bloggartikkel, som jeg har delt på facebook :)

Samuel

07.11.2013 kl.10:51

Takk for fornunften!

Julie

07.11.2013 kl.10:51

Ser her at noen ikke helt har fulgt med i timen. Var ikke muslimene som fikk statskirka avskaffet men HEF. De har ingenting med islam å gjøre.

Ellers er det så utrolig godt å lese at noen enda har vett i huet.

Linda

07.11.2013 kl.10:51

Tusen takk

Jette Hansen

07.11.2013 kl.10:57

Der formulerte du det jeg har hatt lyst å si noe om i dagesvis! Takk! :-D

Ingrid

07.11.2013 kl.11:00

Helt enig, og dette er viktig!

Tone

07.11.2013 kl.11:45

Denne deler jeg! Halleluja for ett bra innlegg :)

S

07.11.2013 kl.11:57

tusen takk for et fantastisk innlegg!!

Skeptiker

07.11.2013 kl.12:13

Som agnostiker føler jeg meg veldig støtt.

Også i trafikken ser vi slik snikkristning, både på trafikkskilt og ambulanser.

M

07.11.2013 kl.12:18

Tenk hvor mye krig, elendighet, krangling og syting vi kunne sluppet om religion ikke fantes/hadde vært forbudt!

Allikevel blir jeg sett på som gal når jeg foreslår slike ting. Man bli faen ikke klok på verden eller folk, det skal være sikkert...

Ole Gunnar

07.11.2013 kl.12:24

Bra skrevet! Slike ting som dette bør deles på sosiale medier. Jeg ser at det finnes de som sletter "venner" som kommer med rasistiske utsagn, og det synes jeg er litt leit faktisk. Bruk heller gode innlegg, som for eksempel dette, og flagg eget ståsted. Dersom man sletter rasistene kan man risikere at de får være for mye i fred, og dermed klarer å koke sammen brune supper som offentligheten ikke ser.

tgranne

07.11.2013 kl.12:41

så godt å lese denne.

Iselin

07.11.2013 kl.12:47

Flott innlegg! Har delt det. Viktig at folk ikke drar alle under en kam.

skriblekloe

07.11.2013 kl.13:02

Godt skreve.

Eg vil tru at mykje av det rare folk skriv i denne debatten kjem av alle mytane om religion, kristendom og islam som lever i beste velgåande blant menneske som burde vite betre. Og ein totalt bevisstlaus haldning til nasjonalismens mange ... problem.

A

07.11.2013 kl.13:03

Eg skal visa dette innlegget neste gong nokon tar opp denne diskusjonen. Fantastisk skrive!

Svein Tore

07.11.2013 kl.13:07

Snakk om skive bom! Nu har vi blitt så politisk korækte hær i landet, at vi ikke engang har lov til å forsvare egen kultur/relegion. Ingen sir et ord, når det kommer en hijab på tv, men straks det kommer et kors, da blir det ramaskrik.

Å så sitt disse så kalt bedreviteran hær å klage på dæm som har mot nok til å si i fra, fordi dæm sjøl e for feig til det.

Det skulle bare mangle om ikke folk har lov til å reagere, når egen kultur/relegion blir undertrykkt. Flere burde reagert. Men i stede kalle dokker folk med sælvrespækt nok til å ha egne meningers mot for rasista. Går det ant å være så på villspor. Å atpåtil så e bloggen full av folk som støtte den slags tøv, det e rætt og slætt skræmmanes.

Å ka e dettan tøvet om at man ikke skal ha lov til å ha en mening, om man e ateist. La mæ bare gjøre dokker oppmærksom på at hele vår kultur og lov-værk e bygd opp på et kristent verdigrunnlag. Så om du e kristen eller ikke, så ramme det oss når vår frihet blir berøva oss.

Overalt nu så tar folk det ille opp, om man vise kristne symbola. Sælv på politibilan e det ikke længer kors eller nasjonale symbola, men inne i bilen sitt det folk med hijab. Så e det ingen av dokker som fatte koffor folk reagere.

Istedenfor å kalle folk for rasista, så burde dokker faktisk satt dokker inn i ka dettan egentlig handle om. Næmlig at folk føle sæ tråkka på i eget hus/land.

For ingen reagere sælvsagt når innvandreran sir at dæm føle sæ dårlig behandla. Men om en etnisk norsk nordmann gjør det samme, da e han plutselig rasist. Snakk om tåkeprat!

Anja Elisabeth Holt

07.11.2013 kl.13:27

Denne deler jeg i egen blogg også. Nydelig innlegg!

Marius

07.11.2013 kl.13:28

Veldig godt skrevet!

De som har startet den facebook-siden kan ha veldig godt av å lese dette. Som du påpeker, dette setter kristne verdier og kristen raushet i svært dårlig lys.

For det andre, gjennom bekjentskaper vet jeg litt om hva NRK mottar av klager og tilbakemeldinger. Generelt er inntrykket at ekstremt få som ringer eller skriver for å klage har noen annen bakgrunn enn etnisk norsk.

I denn artikkelen sier Siv Kristin Sællmann selv til VG at hun tviler på at de som har klagd er muslimer.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10145056

Rannveig Signora

07.11.2013 kl.13:30

Takk for reflektert og oppklarende innlegg. Har ikke fått med meg bakgrunnen for denne massive aksjonen på fjesboka.Eg reagerte veldig på ordbruken og innholdet i mange. For en forstandig og klok ung dame du er.

Rebecca

07.11.2013 kl.13:31

Enig med Torunn :)

Er enig I en del av hva du skriver, men alt trenger ikke være fremmedfrykt.

Norge er Norge, uansett. Jeg er kristen og har respekt for andre sitt syn på tro, men som sagt, Norge er Norge. Torunn sa det meste av det jeg ville si egentlig :)

Peace :)

Petter

07.11.2013 kl.13:33

Enig, enig, enig, enig, enig, enig og enig! Utrolig bra skrevet! Vekk med alle de stereotypiske fordommene om snikislamisering og sharia-tvang! Norge er fritt, og vi skal respektere alle så lenge det er praktisk mulig å få til. Korset skal vekk, eller alt skal inn.

helen

07.11.2013 kl.13:38

Veldig godt skrevet! Har tenkt på det samme helt siden jeg leste annonsen på NRK sin nyhetside. Helt absurd at mange på facebook skal komme med "tynne" argumenter om det å bære korset rundt halsen hvor som helst- når som helst!

07.11.2013 kl.13:47

Naive mennesker er mennesker dem au

Andreas

07.11.2013 kl.13:51

For en forferdelig dialekt

Marius

07.11.2013 kl.13:52

En ting til:

kristne må slutte å late som om Jesus oppfant moralfilosofi. Etikk-idéene er eldre enn det. Jeg sitter ikke på alle fakta her, men vi vet at det var et tema for mange av antikkens filosofer, bl.a. Moralfilosofien ble ytterligere systematisert i opplysningstiden.

De presteres gang på gang å hevde at Norge er tuftet på kristendommen (som om kristendommen var først ute med idéene om nestekjærlighet og har eierskap til de). Den gyldne regel eller en versjon av den finnes i de fleste store livssyn.

Til BLONDIEFORTENK:

Ulovliggjort? Det er ingenting som er gjort ulovlig ved lovgivning her. De fleste arbeidsplasser har retningslinjer for sine ansatte om hvordan de bør/skal opptre og som sier noe om situasjoner man ikke ønsker. At NRK for eksempel ikke ønsker at en nyhetsanker ikke skal ha en Davidstjerne på jakken og presentere nyheter fra konflikten i Israel/Palestina er vel ikke merkelig?

Selv om ikke alle oppfatter at symbolet kommer i veien for det som presenteres, så er faktisk noen mennesker mer oppvakte hva angår slikt og er våkne i forhold til pressens nøytralitet. For NRK er det naturligvis viktigere å være på trygg avstand til diskusjoner om objektivitet enn å balansere hårfint på grensen.

Kan du fortelle meg hvordan Thors hammer-symbolet ser ut? Dette er nemlig et symbol jeg ikke kjenner til, og jeg tviler på at det er et symbol mange kjenner til eller ville gjenkjent.

Dere som skriver om avkristning burde sette dere inn i dette. Hva er sekularisering? Hvordan har andre sammenlignbare land taklet sekularisering? For eksempel Storbritannia, tidligere var Storbritannias kirke en av de sterkeste maktfaktorene ikke bare i eget land, men i verden. Hvordan har britisk kirke taklet sekularisering?

Det dere skriver om at julepynt forsvinner fra butikkene og at Norge blir avkristnet er så dumt at man skulle tro dere hadde null timer på skolebenken. Sekularisering betyr at livssyn blir en privatsak, ikke noe som forkynnes av det offentlige. Det gir rom for alle - kirken i Norge sier selv at de lever svært godt med sekulariseringen. Humanetikere opplever det som positivt. Og innse det, Norge har mange humanetikere. Avhengig av hvilken undersøkelse man ser i vil tallet på ateister/agnostikere i Norge tilsvare mellom 30-70 prosent.

arne

07.11.2013 kl.13:55

Nå er Norge faktisk en kristen nasjon. Greit vi er kvitt statskirken. Men majoriteten av innbyggerne er kristne(les en god del er for late til å melde seg ut av kirka) og siden Norge er ett kristent land så bør de som er kristne respekteres og få lov til å bære kors.. Er ikke vi et demokrati? Er ikke vi ett land hvor flertallet bestemmer?

Personlig er jeg ateist, men jeg mener at bloggen din er så full av feil og fordommer at det er skremmende. Jeg mener NRK tar seriøst feil i denne saken og.. Så lenge vi har ett flertall av kristne i (staten) landet vårt så respekter de og symbolene.. samne hadde jeg ment om flertallet var muslimsk...

Per-Arne

07.11.2013 kl.13:56

Godt skrevet og mange gode poeng. Men folk som er så blind å naiv at de ikke forstår hva Islam egentlig er, må virkelig få opp øynene. Religion generelt er bare mannskit og roten til alt vondt. Spiritualisme derimot.. Spiritualisme vil lede verden til en lysere og bedre framtid.

Sara wilhelmsen

07.11.2013 kl.14:06

Tror det desverre er mange sjeler der ute, som KUN får med deg seg ting som skrives i media, at hendelser skjer med invandrere og etniske nordmenn. Jeg bor på tøyen/grønland i oslo! Og inandrerne der er fantastiske! Du får beste service, de er høfflige og vil gjøre alt for deg som kunde! Og selvfølgelig har vi den delen med idioter der og, som med alle folkeslag! Mange som ikke er kjent i oslo tror jo og at tøyen er det farligste stedet u kan bosette deg! Noe som overhode ikke stemmer!man må ikke dømme de som kommenterer heller, for de vet bare ikke bedre!! De hører bare det som blir sagt i media som sagt, så når det da blir sagt noe om et kors, er det naturlig å tro.DESVERRE!

Marius

07.11.2013 kl.14:07

Susanne, du har uendelig mye å lære du og.

Du finner like ekstreme budskaper i Bibelen, og du finner folk som tolker den like bokstavelig. Gjør da alle kristne det? Hva legger du til grunn når du forfekter at alle muslimer har samme tolkning av sin religiøse tekst? Utifra det du skriver virker det som du likevel mener at dette ikke er tilfellet med kristne, og at de aller fleste kristne er moderate. Det er jo forsåvidt sant og, men hva får deg til å mene at du kan trekke frem de mest ekstreme ytringer fra Koranen og hevde at alle benytter en slik tolkning?

Noe av det som står i Bibelen (jeg rakk ikke finne de norske oversettelsene nå):

When men strive together one with another, and the wife of the one draweth near for to deliver her husband out of the hand of him that smiteth him, and putteth forth her hand, and taketh him by the secrets: Then thou shalt cut off her hand, thine eye shall not pity her." (Deuteronomy 25:11-12)

"But every woman that prayeth or prophesieth with her head uncovered dishonoureth her head..." 1 Corinthians 11:5

But if this thing be true, and the tokens of virginity be not found for the damsel: Then they shall bring out the damsel to the door of her father's house, and the men of her city shall stone her with stones that she die: because she hath wrought folly in Israel, to play the whore in her father's house: so shalt thou put evil away from among you." (Deuteronomy 22: 20-21)

"For every one that curseth his father or his mother shall be surely put to death: he hath cursed his father or his mother; his blood shall be upon him." (Leviticus 20:9)

"Master, Moses wrote unto us, If a man's brother die, and leave his wife behind him, and leave no children, that his brother should take his wife, and raise up seed unto his brother." (Mark 12:19)

"Happy shall he be, that taketh and dasheth thy little ones against the stones." (Psalm 137:9)

Leviticus 20:10If a man commits adultery with another man?s wife?with the wife of his neighbor?both the adulterer and the adulteress must be put to death.

20:13 If a man lies with a man as one lies with a woman, both of them have done what is detestable. They must be put to death.

Guri

07.11.2013 kl.14:12

Arne, nå skal det være sagt at Norge ikke lenger er en kristin nasjon, tiltross for flertall av "kristne". Statskirke har vi ikke lengre og kristendommen står på lik linje som alle andre religioner, slik som det gjør i alle andre land.

Marius

07.11.2013 kl.14:13

Svein Tore har tydeligvis ikke orket å sette seg mer enn sånn halvveis inn i saken og vet altså ikke hva NRK har sagt/gjort/ment og dermed kan han ukritisk slenge ut sine resonnementer. Jeg undres om de hadde vært mere gjennomtenkt om han hadde satt seg inn i saken med korset, satt seg inn i saken med politibilene, etc.

Kjell

07.11.2013 kl.14:15

Et lite spørsmål til alle som hevder at Norge er et kristent land: Hvorfor er det så få folk i kirken på søndager ?

Sverre

07.11.2013 kl.14:18

Takk for et supert innlegg, jeg har selv reagert akkurat som du. At dette i det hele tatt har blitt en sak viser for meg at Norge er langt ute å kjøre om dagen. Om du er astronaut, fysioterapeut eller programleder på NRK i et livssyns program, så kan du bære korset på utsiden av genseren, på innsiden av genseren, på ryggen eller hvor du måtte ønske. Riktig vei, opp-ned, bak-fram eller sidelengs. Religionsfrihet kalles dette, og det er forankret i grunnloven.

NRK som en almenkringkaster har derimot retningslinjer om at programledere skal være nøytrale. Dette gjelder for værmeldere, nyhetsformidlere og alle andre ledere for programmer som er ment for folk med alle livssyn. Av respekt for alle livssyn, også kristne.

Dette er ikke nye retningslinjer. NRK har fått klager fra seere, sannsynligvis humanetikere som er mot alle religiøse symboler, men det er uvesentlig. Da plikter NRK å gi nyhetsformidleren denne beskjeden, selv om dette kan synes som flisespikkeri for alle oss som har et avslappet forhold til religion og religiøse symboler. Regler er regler.

Hvordan en sak som dette kan få den størrelsen det har fått i media, og føre til støttegrupper på Facebook, og anklager om snikislamifisering etc. er TOTALT uforståelig. Om ikke dette er storm i et vannglass, og selveste I-landsproblemet over alle I-landsproblemer så vet ikke jeg. Jeg er i alle fall pinlig berørt !

Charlotte Karlsen

07.11.2013 kl.14:28

Det er flaut og trist å sjå at folk er så fordomsfulle og unyanserte, og JA, det krev litt naivitet ikkje å dra alle under samme kam og sånn, men viss ein skal gå gjennom livet utea å vere det minste naiv, kva er det for liv?? Då vert ein sitjande ved PCen sin og væee grinebitar, eventuelt ein tur ut på gata for å skule på folk. FOR eit inkluderende og triveleg samfunn. Eg blir fysisk dårlig av heile greia, er så samd med deg, eg vil faktisk ikkje sjå kva folk kan få seg til å skrive, det er kanskje det som er det mest skremmande av alt, kor fremmedfiendtleg og stigmatiserande det går an å framstå frå posisjonen ved tastaturet!

Charlotte, også journalistikkstudent v/UiB

Odd Walter Bakksjø

07.11.2013 kl.14:38

Godt skrevet... Jeg har ikke turt å gå inn på den gruppa sjøl, fordi jeg på en måte skjønner hva som foregår der... Men jeg har gjort meg mine tanker i min egen blogg.

Fortsett å få folk til å åpne øynene og tenke to ganger. Keep it up!

betina

07.11.2013 kl.14:42

Hadde jeg vært din mor hadde jeg vært stolt og imponert. Håper mine egne unger blir like saklige og åpensinnet når de vokser opp. Jeg tror på at så lenge vi behandler hverandre med gjensidig respekt uavhengig av religion og hudfarge vil vi kunne leve sammen uten de store problemer. Jeg forstå ikke hvorfor vi ikke kan være rause overfor hverandre. Bær ditt kors, din hijab, eller annet religiøst symbol med stolthet og la oss andre være respektfulle og inkluderende nok til å tåle dette.

vicky

07.11.2013 kl.15:09

For en bisarr blanding av pinlig, komisk og trist.. mange av disse kors-aktivistene er sikkert ikke kristne engang.. men kaster seg over enhver debatt der de får anledning til å spre edder og galle om blant anna muslimer. Huhei, Norge. Bruk speil i stedet for lupe!!

Kaolsens

07.11.2013 kl.15:27

Takk, for at du har skrevet dette her! Kunne ikke vært mer enig i det du etter min oppfatning prøver å uttrykke.

Gunnar

07.11.2013 kl.15:36

Og Frp vokser og vokser....

Og alt dette siste bare hjelper partiet til å snart sitte alene ved makten. "Flott jobba".

Sunnmøring

07.11.2013 kl.15:38

Fantastisk skrevet! Well done :)

Tore

07.11.2013 kl.15:59

Jeg vil først begynne med å si at jeg har absolutt ingenting i mot lovlydige innvandrere som kommer til Norge bl.a. for å jobbe eller for å starte et nytt og bedre liv. De tar jeg gjerne imot med åpne armer og jeg applauderer deres innsats for å tilpasse seg. Det jeg derimot ikke liker er innvandrere som kommer hit og som nekter å tilpasse seg til norske normer og regler. Jeg er selv kristen, men samtidig har jeg ingenting imot andre religioner. Jeg mener folk skal få lov til å tro på hva eller hvem de vil. Enten det er Allah, Muhammad, Buddha, hellige kyr, solsystemet eller flo og fjære. Det er intet nytt at ulike deler av verden har ulike måter å oppføre seg på og hva som er normalt. Mange innvandrere glemmer at de MÅ oppføre seg etter norsk lov når de kommer hit. Jeg leste en artikkel i aftenposten for noen år siden, hvor politimesteren i Oslo gikk ut og informerte om at samtlige(les ALLE) som var anmeldt for overfallsvoldteker i Oslo var innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn. Det var altså ikke en enste nordmann i dette tallet. Hva sier det dere? http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3028203.ece

Jeg forstår heller ikke de som kommer her og klager over hvor dårlig de har det. Ingenting stopper dem for å reise tilbake dit de kom fra, eventuelt prøve lykken hos ?söta bror? på andre siden av grensen. Vi har bygget moskéer for dem, vi har endret regler for bekledning hos politiet og militæret, vi har tatt bort bilder av griser på barnesykehus, de stiller på lik linje med nordmenn når det kommer til utdannelse og jobb. Du kan jo prøve å dra til f. eks. Afghanistan og kreve at de bygger en kirke fordi du ikke er komfortabel med dagens tilbud.

En siste oppfordring til alle innvandrere og våre nye landsmenn. Så lenge dere holder dere på riktig side av loven, samt bidrar til samfunnet, så er dere hjertelig velkomne! Hvis dette ikke høres interessant eller gjennomførbart ut, vennligst benytt deres rettighet til å forlate landet for å prøve lykken et annet sted. Lykke til!

- Tore

Silje

07.11.2013 kl.16:00

HELT ENIG!!! Skrev om akkurat det samme i går (ikkekorset, men fremmedhatet) http://altjeggjor.blogg.no/1383752357_jeg_er_ikke_rasist_je.html

Jeg blir skremt av hvordan tanker folk går rundt med! Det er ikke muslimene som truer det norske folket, det er det norske folket med hat og uvitenhet som truer norge og det norske folk (litt rart formulert, men håper dere forstår)

Siri

07.11.2013 kl.16:02

Første blogginnlegget jeg faktisk gadd å lese helt til siste setning. Også første blogginnlegget jeg tok meg bryet med å dele på fjeser'n. Veldig fornuftige tanker Borghild, takk for at du deler de med oss!

Robert

07.11.2013 kl.16:03

Synes det er viktig steg at NRK forbyr religiøse symboler. Det er statskanalen, og kultur eller ei, verden vi lever i er såpass oppegående, intelligent og bevisst på vitenskap at å tillate religiøse effekter i sendingene bør være helt på trynet, være seg kors eller burka. Sekularisering av noe så "felles" som statskanalen er et viktig steg for videre kulturell utvikling i Norge, spesielt siden det er så stort fokus på toleranse og multikulturalitet. Religion skal mennesker få holde på med, men vi lever i en tid der vi ikke kan la oss styre av noe som ikke kan bevises. Derfor bør det offentlige, det som skal representere alle i Norge, staten og statskanalen, unngå å involvere religiøse uttrykk uansett om det bare er et lite kors rundt halsen.

JULIUS

07.11.2013 kl.16:19

TAKK!

I-E

07.11.2013 kl.16:41

Tusen, tusen takk!

jK

07.11.2013 kl.16:52

Jeg vil ha korset vekk fra flagget og det har med sekularisering å gjøre, men disse xenofobiske tullingene ødelegger jo for en saklig debatt rundt emnet så det blir jo håpløst å få noe til.

Torror

07.11.2013 kl.16:58

Har nokon tenkt på at det kanskje ikkje er ein fanatisk humanist, buddist eller muslim som har klaga til NRK? Kanskje er det ein heilt vanleg, kristen god nordmann som held pressetikk høgt? For viss det er nokon som ikkje har forstått det så er det viktig for ein nyhetsjournalist å framstå som nøytral. I dagens mediebilete er det heilt vanleg at kristne og kristendom er involvert i nyhetssaker både nasjonalt og internasjonalt. Då er det lite passende, reint presseetisk, at journalisten som presenterer saka flagger side.

Hadde det vore greitt om Davy Wathne hadde hatt Brann-slips under ei sportssending? Eller Mini Jackobsen med RBK-caps?

Dei som oppfatter NRK sin henstilling om å kutte ut det kriste symbolet under sending til å bli et angrep på Norge og den norske kulturen, bør puste to ganger og tenke seg om.

Yliana

07.11.2013 kl.17:00

Utrolig bra skrevet! Dette var en voksen og fornuftig "approach"! *applaus*

Jeg blir skikkelig irritert når folk trekker konklusjoner uten grunnlag!

Hans H

07.11.2013 kl.17:02

Berre for å ha nemnt det. Religion startar ingen krig, den startar i hovudet til folk...uansett kva religion ein måtte ha eller ikkje ha.

restless

07.11.2013 kl.17:06

Meget bra.

Kudos!

RJD

07.11.2013 kl.17:07

Jeg er enig i at hvis det skal være forbudt å bruke religiøse symboler, skal dette gjelde for alle. Jeg er enig i at folk alt for lett trekker de konklusjoner at det må være muslimer som "står bak" i tilfeller som dette.

Når dette er sagt, blir jeg småirritert når folk sier at "Norge er et kristent land." Jeg er uenig. Og selvom jeg mener at religiøs yttringsfrihet sannsynligvis er en god ting i Norge, er jeg en av de som er overbevist om at hadde ikke religion eksistert, hadde verden vært en bedre plass. Ekstremister innenfor alle religioner utgjør en viss trussel og skaper konflikter verden over, men det er de moderate religiøse som er de verste. For det er de det er flertall av. Og det er de som gjør det tabu å kritisere religion.

Jeg kunne skrevet en bok om dette, men jeg vil heller anbefale folk å sjekke ut disse folkene på youtube: Richard Dawkins, Sam Harris og Christopher Hitchens. Dette er smarte, seriøse, vitenskapsmenn som holder foredrag om alle slags religioner og teorier, og har debatter med religiøse mennesker. Virkelig verdt å sette av noen timer for! :)

Begynn gjerne med linken jeg har lagt ved:

Richard Dawkins - "The God Delusion"

http://www.youtube.com/watch?v=9FiHRVb_uE0

tove Gunnarsrud

07.11.2013 kl.17:21

Hei. Vil bare si ar dette var et vedig godt skrevet innlegg og at jeg har delt det på min facebookside. Håper mange andre gjør det samme for å skape en motvekt til denne siden som vokser i skremmende fart på facebook. Ønsker deg, Borghild, lykke til med journaliststudiene, du nok en god journalist.

Skriveegenskapene har du ihvertfall inne :-)

Hilsen Tove

robert luketic

07.11.2013 kl.17:28

BOKMÅL LILLE VENN! BOKMÅL!! det du skriver er bakmål!

Cecilie

07.11.2013 kl.17:32

Takk for dette innlegget! Du fikk beskrevet akkurat det jeg har følt over facebook de siste dagene. Gullstjerne!

karenmarenmette

07.11.2013 kl.17:34

Imponerande, flott og reflektert innlegg :) godt å lese, godt å vite at vi er mange normale som syns at facebook og sosiale medier tek heilt av innimellom.. Huff. Mange som skulle forstått at slike enormt på bærtur-kommentarar kan hindre deg i få jobb for framtida. Mange som gløymer at dei er i det offentlege rom når dei kommenterer. Mange som skulle vore skjerma, redda frå seg sjølv.

Takk for at du deler, er so reflektert, representerer gode, normale mennesker på ein slik fin måte og formulerer deg so godt, tydeleg og konkret. Herlig !

Roger

07.11.2013 kl.18:10

Borghild.

Utrolig godt skrevet innlegg. Du virker å Være en våken og oppegående 20 åring. Respekt for din klare måte å formidle på. Selv er jeg gift med en muslimsk jente som har bodd mesteparten av livet i Norge. Ingen av oss er spesielt religiøse og egentlig er jo islam og kristendom troen på dem samme gud, bare med forskjellig tolkning av skriften og profetier.

Uansett, godt skrevet

Thomas

07.11.2013 kl.18:24

Det værste med nordmenn generelt er at vi skal alltid rope høyt om at vi er kristne og lever i en kristen nasjon, men nestekjærlighet, omtenksomhet, inkludering og kunne godta andre mennesker slik de er, er helt uaktuelt...

Alle må få uttrykke seg slik de selv vil, enten det er symboler, klær, hodeplagg osv på sin egen fritid. Vis respekt og forståelse for andre enn deg selv, får du ikke det samme tilbake fra en person, så gå videre med livet ditt, det må da være viktigere ting å bruke tiden sin på? Er man offentlig person eller underlagt ett reglement så bør man fremstå som nøytral.

At man ikke får bruke ett kors på tv er vel ikke verdens undergang. Forbudet gjelder alle symboler, så det gjøres ingen forskjell på folk.

Kristne her til lands har like mye tendens til å rope høyt når det er noe de ikke liker, som muslimer gjør og ateister gjør. Tror det er en fordel om folk kan klare å holde sitt livssyn personlig og på sin egen fritid, så vil det bli mye mindre konflikter og hetsing i alle retninger. Kan alle lære seg og respekter hverandre uansett bakgrunn, kultur og religion så vil hverdagen og livskvaliteten bli mye bedre for oss alle.

Jeg er uten noen gudstro selv, vil ikke kalle meg noe eller sette noe navn på meg og min tro. jeg tror på meg selv og alle som jeg omgås. Kall det hva du vil, sikkert noen som har ett ord på meg, for det er jo det vi liker best her i Norge, stemple folk og plassere hverandre i grupper, helst undertrykke alle som ikke har samme livssyn eller tankegang som en selv..

Anne Karen

07.11.2013 kl.18:42

Veldig bra skrevet - i motsetning til dem du refererer til som så ofte roper høyest på forum... Lurer på om det noen gang vil komme et bilde eller et innlegg fritt for skrivefeil, ordspråk-feil og/eller faktafeil fra den gruppen.

Uansett, jeg deler denne videre på Facebook, den burde leses av flere.

Anonym

07.11.2013 kl.18:54

Jeg forstår ikke hvorfor dette blogginnlegget skal bli så hyllet? Så godt skrevet var det ikke.

Thea

07.11.2013 kl.19:39

Wow, du er et stort forbilde! Du er den personen jeg vil bli. En som gir av seg selv, skriver akkurat det du mener, har masse bra meninger og alltid har et argument eller en ''vinnende'' setning til overs. Stå på! Gi F i alle idiotene som bemerkes seg skrivefeil og kommer med helt usakelige ( og for ikke å snakke om usmakelige ) kommentarer! Hev deg over dem, noe du klarer utmerket!

Ørjan Henroti Kollstrøm

07.11.2013 kl.19:41

Veldig bra skrevet og jeg stiller meg 100% bak deg! Det er dessverre sjeldnere og sjeldnere å lese denne typen ytringer fra normenn i dag. Trenden og tendensen er i beste fall bekymringsverdig. Takk for at du setter ord på det

susanne

07.11.2013 kl.19:59

Word. Lest-enig-delt!

Tony Christensen

07.11.2013 kl.20:10

Tusen takk.

Beklageligvis er det enkelte i kommentarfeltet ditt som har selektivt (og innsnevret) synsfelt. Stå på!

Anne Berit Jordal

07.11.2013 kl.20:22

Takk for innlegget! Det gjorde verkeleg godt å sjå at det er fleire der ute som skjemst over sine medborgarar. Eg blir så flau over alt eg har lest på nettet dei siste dagane. Det er grusomt! At folk vågar å uttale seg slik! Korsdebatten har blitt blåst fullstendig ut av proporsjonar, og at den kom samtidig som busskapringa gjorde det ikkje mykje betre...

Hannepålandet

07.11.2013 kl.20:45

Takk ! Jeg følte det var det rette ordet og gi deg. Utrolig bra innlegg, uten tvil.

Du gjorde kvelden min.

monika

07.11.2013 kl.22:00

jeg tror det er mange som engasjerer seg i slike saker pga. fremmedfrykt. I mangel på debatter hvor det faktisk er "lov" å diskutere muslimenes livssyn som kan virke skremmende på mange (forståelig nok i forhold til eventuelle forandringer i det norske samfunn) kan slike uskyldige saker gi rom for å vise et synspunkt uten fare for å bli sett på som rasist.

Asle Lien

07.11.2013 kl.22:15

Til Borghild

En ting er å skrive godt, noe du definitivt gjør. Men like viktig, du er meget presis i ditt budskap, du belegger argumentene dine på særdeles god måte, du har en meget ryddig fremstilling og aller viktigst - vil jeg påstå - ditt innlegg er preget av velutviklede og voksne refleksjoner og en evne til å perspektivisere det hele, ved ved å skille mellom hva som er viktig og ditto, hva som er mindre viktig.

Du er allerede nå på vei til å bli en dyktig journalist.

Med vennlig hilsen

Asle Lien

PS! Jeg skrev for øvrig en statusmelding på Facebook i dag, om noe av det samme. Jeg kunne gjerne sendt deg den, men da i et "lukket" rom.

Martine

07.11.2013 kl.22:16

Noen ganger er det flaut å være norsk. Du har så sykt rett!

Lars

07.11.2013 kl.22:17

Du treffer virkelig hodet på spikeren her. Er ofte flau over å være etnisk norsk, i de sneversynte debattene som oppstår..

ingerslilleverden.blogg.no

07.11.2013 kl.23:27

AMEN! Beste jeg har lest på dagevis. Delt på fb, er skremmende mange av mine venner som med fordel kunne lest dette....

Lolo

08.11.2013 kl.02:13

Herlig flott!! Bidrar til at denne spres på Facebook!

ida

08.11.2013 kl.09:30

Bra skrevet ! Husk en ting : Media er flink til å skape forskjeller mellom folk/ påpeke på forskjeller mellom folk. Men, vi er alle (faktisk) helt like !

Stå på B ! :). Ha en fin dag .

Sigrid Ü

08.11.2013 kl.09:31

b, definitivt!

Og du? Jeg tror mange bare ikke orker å rope så høyt når diskusjoner blir såpass usakelig. Poenget er: de fleste nordmenn tenker forhåpentligvis ikke de samme tankene som de som skriker høyest i denne debatten gjør.

Henriette

08.11.2013 kl.09:47

Nå har jeg for den saks skyld styrt unna å kommentere noe som helst på Facebook eller øvrige kanaler, men i mange henseender har jeg vært enig i mye av det som diskusjonen har innebæret. Når det er sagt vil jeg få si at det å omtale frustrasjonen rundt dette som fremmedfrykt og fordomsfullhet er i overkant stigmatiserende! Hvem er den fordomsfulle da egentlig? Det er ikke her snakk om bare et enkelt tilfelle hvor den kristne troen eller den norske kulturen i det offentlige rom blir slaktet og kritisert. Det er ikke mer enn et år siden man faktisk separerte stat og kirke i Norge, og fremdeles skal det norske verdigrunnlaget etter Grl paragraf 2 forbli vår kristne og humanistisk arv. For min del blir det helt feil at folk for sitt eget forgodtbefinnende skal gjøre innhogg i mitt verdigrunnlag, mine verdier og min tradisjon med bakgrunn i at dette ikke tiltaler vedkommende. Dette uavhengig av om det er snakk om humanister eller andre religiøse eller etiske overbevisninger. Det kristne verdigrunnlaget er ikke bare lovfestet, men også grunnlovsfestes av de øverste organer i staten selv, så selvsagt er det med rette at noen kjempet en kamp for å få beholde sin kultur og sine verdier. Norge har lenge vært et ekstremt konservativt land frem til det for noen år tilbake startet en radikal sekularisering. Kanskje du en dag klarer å se alvoret i store deler av hva som har hendt med Norge de siste tiårene når du får vasket av deg det naive sløret som dekker øynene dine.

Nina

08.11.2013 kl.09:56

Godt skrive. Treng ikkje seie noko meir enn det (jo, foresten, endeleg noko "vettug" på topplista på blogg.no)

Rubn

08.11.2013 kl.10:23

NEI til kors på nrk, som er vår statskanal. Nrk skal være nøytral og proffesjonell. Dette gjelder selvfølgelig alle relgiøse og politiske symboler. Uansett hva det skal være...

Helene Konstanse

08.11.2013 kl.11:04

Jeg elsker det at jeg aldri har sett de av mine facebookvenner som er medlemmer av denne gruppen bære et kors på noen måte, jeg tviler tilogmed på at de eier et, men hvorfor være så nøye på det når man får sjangsen til å be andre forlate landet..

Tiine Irèn

08.11.2013 kl.11:25

veldig bra skrevet og jeg er ganke eni

Kornelia

08.11.2013 kl.11:52

Du skriv nynorsk og er på fyrste plass på topplista!! Det er håp for Noreg!

08.11.2013 kl.12:37

Sykt enig ass!

susanne

08.11.2013 kl.12:37

Dette er det BESTE blogginnlegget jeg har lest i hele mitt liv- og jeg leser MANGE blogger hver dag. Ikke nok med at en NRK- reporter måtte slutte å bære et kors, men det at Kristen Gislefoss måtte bytte navn fordi "Kristen" ble for drøyt- er HELT sykt. Jeg får nesten tårer i øynene når jeg tenker på hvor langt Norge tør å gå! Det er nesten sånn at jeg ikke tror på det!

Men dere! Kanskje et par tusen av oss nordmenn skal ta en tur til et muslimsk land og oppfordre alle til å slutte med burka fordi vi tar oss nær av det? ;D haha -dette blir nesten like dumt!

Korset vi bærer er ikke bare et symbol, men noe som ligger i hjertene til oss som er kristne. Jeg personlig har heller ikke noe i mot andre trorer og at andre bruker burka på tv-sendig eller noe, men når vi skal ta hensyn, og slutte våres tradisjoner som har vært så lenge Norge har vært, på grunn av noen "turister" blir alt for dumt. AAAAAAALT for dumt!!!

Norge er et kristent land, og da må det vel være lov å bære et piiteelite kors rundt halsen på en tv-kanal.

Dere på NRK burde SKAMME dere. Hadde jeg jobbet der hadde jeg slutta på dagen, for jeg hadde vært så flau over de rare reglene.

Bob

08.11.2013 kl.12:50

Flott kommentar! Jeg har sluttet å delta i diskusjoner i nettavisene. Klarer ikke lenger å forholde meg til det jeg ser på som ekstreme holdninger mot kvinner, innvandrere/flyktninger og masse annet. Blir helt matt når jeg ser hvordan ting eskalerer og det blir som en bølge av fordommer, diskriminering og fremmedfrykt. Jeg pleide å (og er det fortsatt til tider) være så stolt av å være norsk. Hvordan vi hadde kommet så langt på likestilling, var inkluderende og åpne, tolerante og rause, men nå vet jeg ikke lenger. Har det skjedd noe med oss, eller er det bare det verste av oss som vises på nettet.

Borghild

08.11.2013 kl.12:53

susanne: Eg håpar verkeleg dette er eit mislykka forsøk på ironi? For eg nekter å tru at du har fått med deg kva eg ynskjer å få fram. Den saka om Kristen Gislefoss er forresten frå ei tullenettavis, og er berre ein spøk.

08.11.2013 kl.12:57

Bra skrevet!!

Sandra Bakkevoll

08.11.2013 kl.13:19

Hei! Jeg har prøvd å fått tak i deg, men finner ingen kontaktinformasjon.. Uansett: i beskrivelsen din skriver du at du liker å skrive om ting du syntes er viktig, og for øyeblikket foregår en relativt stor og urettferdig sak som dessverre går utover flere tusen ungdommer og vår framtid i hele Nord-Norge. Hadde satt stor pris på om du kunne tatt kontakt på mail, så kunne jeg gitt deg mer informasjon? Kort fortalt handler det om at fylket vil legge ned omtrent halvparten av videregående skolene i fylket og ha alle inn på studiespesialiserende.

Du skriver forresten utrolig bra, var svært givende å lese dette. Og spesielt kommentarfeltet!

Sandra

Marius

08.11.2013 kl.13:32

Du prater om at en fjær blir til ti høns og like etterpå drar du sammenligninger med å gå med et lite kors på et par cm og det å bruke hijab.. Så da blåser du selv opp en liten ting til noe stort.. Det et forskjell på å barbere seg og kappe av seg hodet vettu.

Hanne(mor)

08.11.2013 kl.14:08

Endelig noe annet enn et "rosa-blogg-innlegg" på blogg.no!!!!

Tenk, et blogginnlegg med vetugt innhold, av en under 30 som skriver blogg - jippi! Stå på videre, og fortsett slik du har begynt. Antar at din intensjon ikke i første rekke var å "komme på bloggtoppen", men nå er vi iallefall mange som har lest innllegget ditt. Og jeg pleier ALDRI å lese det som ligger på topp, for det er oftst bare møl.... Du har motbevist alle min forestillinger om toppinnlegg! :-). Stå på videre og fortsett med å skrive så flotte innlegg i samfunnsdebatten, så blir du - dersom du har det i deg - profesjonell journalist til slutt. Lykke til!

likerettigheter

08.11.2013 kl.14:32

veldig bra skrevet og jeg er 100% enig! hva er det som skjer for tiden? ingen klarer å si sin mening på en voksen måte! Det å se så mye negativitet sårer meg veldig, og se så mye hat er ikke noe gøy i det hele tatt. Jeg er selv utlending og jeg gir f* i om noen er kristne, muslimer, jøder osv. JEg har ingenting med det å gjøre, jeg har stor respekt for hver enkelte person, hvordan skal jeg klare å hate en person som har aldri gjort meg noe vondt? Som jeg aldri har møtt i livet mitt? Hvorfor dømmer vi mennesker andre så fort? Det er som at de fleste har ikke noe hjerte.. fordi hadde de hatt et hjerte så hadde de tenkt litt over på hva de skriver i kommentarer.. det er så trist! Er ikke det noe alle uansett fra hvilken land eller religion man har skal stå sammen? Det sykeste er det der med kors på tv, jeg selv tenker selvfølgelig burde det vært lov å bruke kors på tv, men da må det være likt regler for alle. men nå kan de som er kristne se selv hvordan noen av muslimene har følt mange ganger når de har blitt behandlet annerledes. Så hvis jeg var dere så hadde jeg lært litt av det, det handler og sette seg i andre sine sko. Det er veldig lett å skrive en kommentar, men du må tenke over hvem som leser det og at du faktisk kan ende opp med å såre hundrevis av mennesker ved bare en kommentar. Jeg har faktisk gråtet flere ganger når jeg har lest negative kommentarer, fordi jeg fikk rett og slett helt vondt at det går ann å skrive på en så negativ måte og så mye hat. Ja vet ikke om dette gir mening..men ihvertfall dette var min mening.. mener ikke noe dårlig bare at alle skal ha like muligheter og at alle skal bli behandlet med respekt, fordi i slutten av dagen alle vi er mennesker..alle vi har en familie..alle vi har planer i livet.. alle vi har en religion..det er så mye vi har til felles som vi kan bruke det til noe positivt ikke negativt! Ha en fin dag folkens!:)

Silje

08.11.2013 kl.15:03

Er ganske feil at folk skal gå til angrep på innvandrere på bakgrunn av at NRK, som skal være religionsnøytral, velger å være nettopp det. Samtidig er jeg enig i det mange sier om at Norge er blitt for godtroende og aksepterende. Det virker som at flertallet av Norges befolkning gir litt faen i hva som er vår kultur og våre tradisjoner, og det synes jeg er veldig synd. Vi burde ikke tre til side for andre kulturer, men godta at det finnes og heller integrere innvandrere på best mulig måte. Synes det er veldig synd at mange føler vi mister det som en gang var Norge og heller blir et så multikulturelt land som mulig, jeg for min del håper den norske kultur vil vare så lenge som mulig ihvertfall. Har ingenting med at jeg er imot innvandrere eller innvandrerkultur å gjøre (noe innvandrerkultur har jeg imot da), men Norge er Norge og Iran er Iran. Som sagt, å la østlige kulturer ta over vår egen er i mine øyne helt på trynet, og er dumt at det ikke blir gjort noe med, for det skjer.

08.11.2013 kl.15:31

Herregud så bra skrevet! Hadde bare alle hadd en slik fornuft. Blir rett og slett irritert av å lese komentarene på facebook, helt unødvendig og feil!

Du fikk sagt det virkelig!

..

08.11.2013 kl.17:46

jeg har ikke noe imot noen. men mange på skolen jeg går har noe i mot meg kanskje ikke i mot men de pleier og disse norske og kristen er dårlig jeg jeg føler meg noen ganger utstøtt på skolen fordi mange nesten alle er utlendinger men sikker mange på den andre siden som har det som meg som går på en skole med bare norske men men hvorfor kan ikke alle være venner og ikke bry seg med hvor man kommer fra og hva man tror

08.11.2013 kl.17:57

Dette med det her kors smykket synes jeg har blitt en mye større sak enn nødvendig. Personlig skjønner jeg ikke hvorfor det gjør noe å bruke et kors smykke på TV, det er ikke sånn at man MÅ være kristen om man bruker kors smykke. Men jeg synes også det er dumt at nordmenn er så raske til å legge skylda på "utlendingene", for det er faktisk ingen som vet hvem som har sent inn disse klagene.

Når det kommer til min personlige mening om dette generelt, må jeg bare først si at jeg ikke er troende kristen, og jeg har absolutt ingenting i mot noen religioner. Jeg synes alle skal respektere alle religioner, selv om de ikke er noe som helst enig i noe av det de står for. Jeg har ingen ting i mot at det kommer innvandrere til Norge, men når det er sagt er det også ting jeg ikke synes er like bra. Jeg er overhode ikke redd for at Norge skal bli "tatt over" av andre religioner, men jeg synes Norge ofte kan være litt for "snille", og kanskje litt naive til tider. Så klart skal vi respektere innvandrere og deres religion, men de skal også respektere oss som allerede bor i landet de kommer til. Jeg vet for eksempel at på mange skoler brukers det halal kjøtt til hensyn for muslimer, noe som så klart er bra, men jeg synes de som ikke er muslimer, og kan spise vanlig kjøtt, skal få lov til det, og ikke bli tvunget til å spise halal kjøtt.

Og for eksempel. når det kommer til 17. mai, og det norske flagget. Hvorfor i alle dager skal man ha flagg fra andre nasjoner enn Norge i 17. mai toget, når det faktisk er Norges nasjonaldag vi feirer. Det gir jo absolutt ingen mening å gå rund å veive med flage til Afghanistan på Norges nasjonaldag. Alt i alt synes jeg alle skal respektere og ta hensyn til alle religioner, og at ikke Norge skal legge mer opp til innvandrere i Norge en det de gjør til etnisk norske. Det er faktisk ikke mange land som tar så mye hensyn til andre religioner enn sin egen, som det Norge gjør.

Dette er kun min mening, og hva vet vell en 15 åring om dette :)

Caroline

08.11.2013 kl.18:07

Utrolig bra skrevet! Kunne ikke vært mere enig. Tusen takk :)

Embla Valde

08.11.2013 kl.18:14

Kunne ikke sagt det bedre selv!

Fantastisk bra skrevet!

Thea

08.11.2013 kl.19:20

Fantastisk bra skrevet. Som om jeg skulle sagt det selv. Må dele med dere noe som rystet meg enda mer enn denne saken. Les saken i dagen.no om at riksvåpenet blir fjernet fra politibilen, og se kommentarene der. Desse kommentarene er ingenting sammenlignet med dem. Jeg blir kvalm av hvor rasistiske og fordomsfulle folk er, og hvor de skjærer alle over en kam!!

Christine

08.11.2013 kl.19:42

Jeg er helt uenig med deg i at et kors smykke rundt halsen er det samme som en ansikts-dekkende hijab... Det er noe som maskerer identiteten, og det skjønner jeg godt at folk reagerer på, kom med et bedre eksempel!

Ja da

08.11.2013 kl.19:56

Jeg har ikke lest alle sine kommentarer. Men hvorfor kan vi ikke bare respektere hverandre, og la hverandres tro være. Vi lever i 2013, snart 2014. Vi har full adgang til all kunnskap, vi burde vite bedre enn henge oss opp i dette, gjelder både de klagende som ringte NRK og alle oss som kommenterer debatten. Vi har vel viktigere ting å debattere om. :-)

Alf Gustavsen

08.11.2013 kl.20:02

Du hevder at; "4. Norge er ikkje i fare. Eller, det einaste me står i fare for er å faktisk bli eit land fylt av framandfrykt og fordommar."

Hva grunngir du din påstand om at Norge "er ikkje i fare"?

Jeg vil utfordre deg i å utdype dette! Hvilken status/posisjon har du i det politiske liv siden du kan hevde at Norge ikke er i fare?

Borghild

08.11.2013 kl.21:15

Alf Gustavsen: Hei Alf! Du kan gjerne lese mitt nyaste innlegg der eg skriv litt om kvifor eg meiner me ikkje er i fare. Har ikkje noko status i det politiske liv, men føler eg kan uttale meg likevel, på samme linje som resten av befolkninga.

Linn

09.11.2013 kl.00:10

Dette må være et av de dummeste innleggene jeg noen gang har lest. Synd at det finnes så mange dummeog naive mennesker som deg!

09.11.2013 kl.01:27

Eg trur mange ser på saka som ein dråpe og ikkje ei fjøyr.

Det må vere lov å seie at vi har nokre utfordringar for tida, og dersom desse ikkje vert løyste så kan det faktisk vere grunn til bekymring. Dei som ropar høgast no kan nok drøyme om å seie "kva var det eg sa" om 20 år, men eg trur dei likevel helst hadde sett at vi ikkje fekk problem.

Vilje

09.11.2013 kl.02:15

Ikke ett bittelite kors rundt halsen som nyhetsoppleser, ikke nisseluer før jul, ikke juletrefest på skolen, men vinterfest for å ikke støte "nye landsmenn", flagg av alle slag i 17maitoget selv om det er norge sin bursdag (vi skriver vel ikke navnet til alle barna som kommer i selskapet på kaken, men navnet til ungen som har bursdag??! Ingen som forventer noe annet!). Krav om egne muslimske skoler der jenter og gutter er adskilt. Da jeg var liten var det slik at vi hadde mulighet for å be om fritak fra kristendomslære og kirkebesøket i forbindelse med jul. Det var aldri noen som gjorde noen svær sak ut av det og lagde kvalm for alle de som faktisk ønsket å gå i kirken. Ingen prøvde å stoppe denne praksisen fordi ett par av elevene ikke fikk/ønsket å være med. Jeg og storesøs hadde med brev hjemmefra og ba om fritak og det var det? INGEN survet over det. INGEN prøvde å stoppe juletrefester, religionslære (av ymse slag) eller gamle tradisjoner selv om de ikke stemte overens med egen oppfatning. HVorfor??! Fordi det var ett grunnleggende nivå av respekt for at andre kan ha andre verdier, tradisjoner og annen kultur enn en selv og at det måtte være rom for alle utgaver. Etniske nordmenn har hatt det lenge lenge, men det endrer seg i takt med at vi ikke opplever å motta det fra de som kommer hit. Vi lar nyinnflyttede føle seg velkomne på alle måter og strekker oss langt for å gjøre det (ett eksempel er den groteske praksisen med halalslakting hvor dyret skal bløgges mens det ennå er ved bevissthet)?. Hva får vi i gjengjeld?! Jo, overaktive politisk korrekte såkalt "etniske" nordmenn som henger seg på hver minste klage fra "nye landsmenn" for å forme landet så de skal føle seg mer velkomne her enn vi selv snart gjør. Jeg opplever at etniske nordmenn drar alle slike ting langt lenger enn det noen av innvandrergruppene gjør og på den måten ødelegger de både for innvandrere (skaper unødig mye skepsis og misnøye) og for oss etniske nordmenn som gjerne er litt trauste og vil få ha tradisjonene våre i fred. Jeg syns det er fryktelig synd! Pk'ere trenger å forstå at de ødelegger mer for innvandrere enn hva innvandrerne selv gjør. Nå er jeg sikker per definisjon blitt en rasist fordi jeg uttaler meg kritisk og kommentaren jeg kommer med inneholder både kritikk og ordet innvandrer. Politisk korrekte har en greie for å skrike rasist så fort noen ikke er enige i måten innvandrerrelaterte saker håndteres (selv om du korrekt har påpekt at vi ikke vet etnisiteten på de som har lagt inn klagen i denne saken)? Dårlig oppførsel er dårlig oppførsel uansett hudfarge! Ooops, rasist igjen! Rasisten Vilje?.eller ikke?.

Rune

09.11.2013 kl.10:33

Hei Borghild 😄

I prinsippet enig i det du skriver. Nå har jeg lest mye siden innlegget ditt, så det mulig jeg blander sammen uttalelser her.. men jeg skjønner ikke helt sammenligningen mellom et kors i NRK og hijab i politiet..

At NRK har regler som begrenser individets mulighet til å benytte religiøse symboler på jobb synes jeg er synd, men ok - sånn er det! Samtidig blir det da litt underlig at politiet, som også i høyeste grad er Staten,

tillater hijab. I begge tilfellene er man nok klar over dette før man selv velger å søke jobb der..!?

Før jeg nå blir beskyldt for fremmedfrykt - det handler ikke om det! Jeg har vokst opp med en innvandrere som min beste og nærmeste venn gjennom mange år. Men jeg synes det er trist at vi går rundt og skryter av at Norge er et fritt land, samtidig som vi får allergiske reaksjoner av å se at noen faktisk har en identitet. (Helt uavhengig av HVILKEN identitet) 😄 det er viktig å ikke bli historieløse. Norge er et godt land å bo i, og mye av grunnen til det er jo nettopp samspillet mellom kulturarv og utvikling gjennom hundrevis av år..

Hvorfor mange (BÅDE etniske nordmenn og andre) redd for symboler som viser hvilken kultur man kommer fra eller hva den enkelte tror på???? Jeg er dessverre helt enig med deg i at det ser ut som de som jobber hardest for å fjerne korset vårt fra ulike sammenhenger, ofte er nordmenn som til tross for samme kulturarv har et annet livssyn...!!??

Jeg kunne godt ha brukt litt av tiden min på å dele kunnskap om noe jeg selv trodde på. Men det motsatte ville for meg vært meningsløst.. Litt toleranse folkens...???

Sam

09.11.2013 kl.11:49

men sannheten er at uansett hvor vi muslimene befinner oss vil det alltid være folk som ikke ser på det som er sant. Det er sååå sant at vi muslimene er helt vanlige mennesker, men det at media drar kun fram de som er ekstreme i sine handlinger, fører kun til at folk ( spesielt nordmenn) ofte føler seg truet, og blir sinte.

Mari

09.11.2013 kl.15:08

Har selv reagert på dette hysteriet på min egen facebook, og har kjent at jeg har blitt flau over å være norsk i noen tilfeller. Jeg personlig tror ikke det er muslimene som har klagd på korset til denne nyhetsankeren på NRK; jeg tror det er human etikere. Det ville jo ikke være første gangen de gjorde noe lignende heller, mener jeg. Folk får roe seg ned litt, og ikke legge all skylda på muslimer og innvandrere, mener jeg. Visst er det bra å være litt skeptisk, men det får da finnes en grense...

Hjalmar

09.11.2013 kl.16:06

Her kritiseres reaksjonene som ensidige og kvalmende, vel de er vel like ensidige og kvalmende som det som presangteres her då .

09.11.2013 kl.23:44

Jeg er selv muslim og liker at mennesker bærer rundt på sine religiøse tegn. Om du er kristen, muslin eller jøde må du ha rett til å vise det frem!

ronny

10.11.2013 kl.00:54

Eg bryr meg faktisk ikkje om ho bærer eit kors eller ikkje. Eg trur dei fleste bommer på kva som er sakens kjærne her. Reksjonene som kommer kjem nødvendigvis ikkje av kristne, men av etniske norske folk. Og kvifor kjem reaksjonane? Dei kjem rett og slett fordi det etniske norske folk føler at dei har begynt å miste identiteten sin. Det har i utgangspunktet ikkje noke med denne saka å gjere, men det er eit meget stort prolem at vi har begynt å nå eit slikt punkt. Som ikkje personleg kristen, utan ein reell tru på kristendommen, eller nokon annan relgion, synest eg likevel det er godt å ha ein tradisjon, og ein livslære som inbefatter kristendommen. Eg føler tradisjonane med dåp, konfirmasjon, giftemål og gravferd er fine i kyrkja. Eg synest og at det å feire jul er ein god tradisjon.. Sjølv om eg ikkje har tru. Det fine med alt er at vi har ein felles tradisjon. Slik som 17 mai. Den norske levemåten og samfunnet er tufta på kristne prinsipp.. Du skal ikkje stjele, du skal ikkje slå ihel, du skal hedre din far og din mor, osv. Prinsipp og levereglar som bygger eit godt samfunn (i mine auger). Det blir difor veldig feil når vi ikkje lenger skal ha jule fest fordi dette kan støyte noken. Staten er iferd med å ta ifrå oss vår identitet. Dette fører på sikt ikkje noko godt med seg og vil og skape fremmed frykt. Eg er ingen rassist. Eg har hatt kvit,gul,og sort, og blandet jenter som kjærester, alle unike og spesielle på sin måte. Eg har ingen hat for folk pga sin rase, der finnest dårlige og gode folk i alle deler av verden. Likevel må ein prøve å etterstrebe i norge at vi får fortsette å bygge vårt samfunn på dei verdiar og tradisjonar vi har. Ja vist kan vi utvikle oss. Normenn har utført mange udåder ifra gammelt av (vi har feks sluttet å brenne hekser på bål). Likevel må det vere lov å ta vare på tradisjoner. og dette trur eg mange føler at vi er iferd med å gi slipp på, og difor kommer agresjon , usakelig frem. Eg vil slutte med å sitere talen tli den Australske statsministeren i 2009, som eg er fryktlig enig i... Statsministeren gjorde det klart at han støtter at den australske etterretningstjenesten holder et øye med landets moskeer.

?Innvandrere, ikke australiere, må tilpasse seg. Godta det, eller ikke. Jeg er lei av at denne nasjonen skal være bekymret over om vi fornærmer enkelt individer eller deres kultur. Etter terrorangrepet i Bali har vi opplevd en økning av patriotismen blant majoriteten av australiere,? sa statsministeren, og fortsatte:

?Vår kultur har utviklet seg over to hundreår med kamp, forsøk og seire fra millioner av mennesker som har søkt frihet. Vi prater for det meste engelsk, ikke spansk, libanesisk, arabisk, kinesisk, japansk, russisk, eller noe andre språk. Derfor: Dersom dere ønsker å bi en del av samfunnet vårt: Lær språket.

De fleste australiere tror på Gud. Det dreier seg ikke om noen kristne, høyreekstremister og politisk pushere, men om fakta, fordi kristne menn og kvinner, basert på kristne prinsipper, grunnla denne nasjonen, og det er grundig dokumentert. Det er derfor selvsagt riktig å skrive det på veggene i våre skoler. Dersom Gud fornærmer dere, foreslår jeg at dere vurderer en annen del av verden som deres nye hjem, fordi Gud er en del av vår kultur.

Vi vil akseptere deres tro, og vil ikke stille spørsmål om hvorfor. Alt vi ber om er at dere akseptere vår, og lever i harmoni og fredelig glede sammen med oss.

Dette er vår nasjon, vårt land, og vår livsstil, og vi vil tilby dere alle muligheter til å nye dette. Men straks dere klager over vårt flagg, våre forpliktelser, vår kristne tro, vår måte å leve på, oppfordrer jeg dere sterkt til å dra nytte av en annet stor australsk frihet: Retten til å reise.?

catta

10.11.2013 kl.15:04

formoder? Du mener vel "oppfordre"?

EI MUSLIMSK JENTE

13.11.2013 kl.10:21

jeg er ei muslimsk jente som sier ja til at alle kristen som ønsker å bære kors på tv eller andre steder skal få lov å bære det. TAKK FOR MEG <3

Daniel Fløde

16.11.2013 kl.11:25

"Bruke korset, eit kristent symbol, som noko å gøyme seg bak for å starte ein debatt som er usakleg, til tider hatefull, og som ikkje er basert på faktiske bevis for å fremme sine eigne påstandar om at enkelte menneske som kjem til Norge berre er ute etter å undertrykke "oss andre" og ikkje klarar å respektere folk rundt seg?"

Amen!! Det er slike ting som dette som får meg til å kvia meg for å faktisk bæra eit kross. Viss krosset skal vera eit symbol for alt som er vondt, og for alle elendigheit og hat i verda, so er det nesten so eg må skriva noko på krosset før eg kan ta det på meg. Slike menneske, med so mykje hat i meg, pissar på krosset kvar dag.

Skriv en ny kommentarBorghild. 20 år gamal journalistikkstudent busatt i Bergen (Men i sjela er eg 70 år. Minst.) Bloggar om ting eg meiner er viktig, pluss litt andre ting som berre er gøy. Kontakt: borghildvevle@hotmail.com

+ Legg meg til som venn

KATEGORIER

ARKIV

SISTE INNLEGG

DESIGN

  • Albiss.blogg.no
  • hits